Termometru spaţial în Anzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperatura formaţiunilor gazoase din Univers este determinată de cea mai modernă cameră termică, numită LABOCA O mare parte din toate formaţiunile gazoase din Univers au temperaturi

Temperatura formaţiunilor gazoase din Univers este determinată de cea mai modernă cameră termică, numită LABOCA

O mare parte din toate formaţiunile gazoase din Univers au temperaturi foarte scăzute, care pot ajunge la minus 250 de grade Celsius, ceea ce înseamnă cu doar 20 de grade sub zero absolut, după cum declară Karl Menten, directorul Institutului de Radioastronomie Max Planck, din Bonn.

Pentru a observa astfel de structuri complexe, este nevoie de un aparat extrem de sensibil, capabil să capteze lumina degajată de respectivele formaţiuni. Aparatul, numit LABOCA, a fost pus la punct de ESO (organizaţia europeană pentru cercetarea astronomică în emisfera sudică) şi este de fapt un bolometru, adică un instrument pentru determinarea intensităţii radiaţiilor electromagnetice.

El transformă energia electromagnetică în căldură, astfel că poate măsura temperatura zonelor ţinute sub observaţie. "Termometrul" din Anzi constituie o premieră mondială, întrucât este cel mai mare aparat de acest gen realizat vreodată.

Condiţii de funcţionare

Primul pas îl constituie captarea luminii ce provine din îndepărtatele spaţii reci, care este absorbită de vaporii de apă din atmosfera terestră. Din acest motiv, LABOCA a fost instalat în Anzii chilieni, pe podişul Chajnantor, la mai mult de 5.100 metri altitudine. La această înălţime, şi într-un mediu foarte uscat, observaţiile privind temperatura cosmică sunt posibile.

Pentru ca "termometrul" să poată detecta variaţiile infime ale temperaturii spaţiale, el trebuie, la rândul său, să fie răcit până la o temperatură care să nu treacă de 0.3 sub zero absolut, respectiv minus 272.85 grade Celsius. Această răcire necesită folosirea heliului lichid, a cărui manipulare la altitudine poate fi delicată, dat fiind că are tendinţa de a se solidifica atunci când e supus unor presiuni mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite