Termoelectrica, aproape curăţată de datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, statul a şters, rând pe rând, din creanţele pe care le avea de recuperat de la această companie Problema datoriilor de un miliard de euro ale Termoelectrica, către

De la începutul anului, statul a şters, rând pe rând, din creanţele pe care le avea de recuperat de la această companie

Problema datoriilor de un miliard de euro ale Termoelectrica, către bugetul de stat şi furnizorii de materii prime, este pe cale a se rezolva. Circa trei sferturi din această sumă a fost deja ştearsă, iar pentru anularea celorlalte restanţe se caută în continuare soluţii, a declarat, pentru "Adevărul", directorul general al Termoelectrica, Marian Viorel.

"De anul trecut, din decembrie, se tot lucrează la ştergerea acestor datorii. Pentru ceea ce a mai rămas, se caută în continuare căile de rezolvare", a spus Marian Viorel. Acesta nu a putut să ne precizeze care este cuantumul exact al sumelor care au fost anulate.

Mai mult, nici de la Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) nu am reuşit să aflăm cu exactitate ce datorii la bugetul de stat au fost şterse, în ciuda solicitării făcute în acest sens. Potrivit răspunsului primit de la minister, "direcţia generală de administrare a marilor contribuabili a aplicat măsurile Ordonanţei de Urgenţă nr. 128/2006, în baza Deciziei Consiliului Concurenţei nr. 210/2006".

O ordonanţă aprobată pe şest MEF adaugă că, în baza aceluiaşi act normativ, au fost anulate şi datoriile Termoelectrica la fondul de risc, rezultate din credite externe contractate cu garanţia statului şi/sau subîmprumutate, acumulate până la 31 decembrie 2005.

Prin OUG nr. 128/2006, guvernul a aprobat, la finele lunii decembrie, ştergerea datoriilor a 34 de companii de stat, printre care era inclusă şi Termoelectrica. Suma datoriilor celor 34 de societăţi, acumulate până în decembrie 2005, nu a fost făcut publică nici măcar la cererea parlamentului, unde ordonanţa de urgenţă a ajuns în dezbatere, potrivit NewsIn.

Aceasta ar fi de circa 2 miliarde de euro, conform aceleiaşi surse, care îi citează pe secretarul de stat Sebastian Vlădescu şi pe şeful autorităţii de concurenţă, Alexe Gavrilă. Mai mult decât atât, deşi ştergerea acestor datorii a fost aprobată de guvern, ea nu s-a putut pune în practică până acum, deoarece nu a fost obţinut avizul Comisiei Europene, obligatoriu de la 1 ianuarie 2007. Potrivit unor surse de la Consiliul Concurenţei, ordonanţa se află şi acum în discuţii la Comisia Europeană.

Tratament special pentru Termoelectrica "Pentru că ajutorul de stat acordat Termoelectrica a fost avizat favorabil de Consiliul Concurenţei înainte de 1 ianuarie 2007, obţinerea avizului din partea Comisiei Europene pentru ştergerea datoriilor acestei companii nu mai este necesară", ne-au declarat reprezentanţii autorităţii româneşti de concurenţă. Aşadar, Termoelectrica nu mai trebuie, teoretic, să aştepte avizul CE pentru OUG 128. Pe de altă parte, actul normativ va fi pus în aplicare doar dacă va primi votul parlamentului, declara recent ministrul finanţelor, Varujan Vosganian.

Potrivit datelor de pe siteul Camerei Deputaţilor, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 128/2006 este blocat la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. De altfel, oficialul a solicitat parlamentarilor, în mai multe rânduri, deblocarea ordonanţei, pentru a fi rezolvată problema Termoelectrica.

Din datele disponibile pe site-ul Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la data de 31 iulie 2007, Termoelectrica înregistra restanţe la bugetul de stat - inclusiv asigurări sociale, şomaj, TVA etc. - în valoare totală de circa 58 milioane lei. Datoria la fondul de risc la aceeaşi dată era în valoare de 689 milioane lei.

2 miliarde de lei, datorii din împrumuturi externe

Consiliul Concurenţei a avizat ştergerea unor datorii ale Termoelectrica în valoare totală de 3,35 miliarde de lei (un miliard de euro) pe data 10 octombrie 2006, în baza deciziei 210/2006. Din această sumă, 379 milioane de lei, deci peste 100 milioane euro, reprezentau datoriile societăţii către furnizorii de materii prime, combustibili şi servicii.

Restul erau, aşadar, restanţe la bugetul de stat - TVA neachitat, asigurări sociale, de şomaj, de sănătate etc. Numai la fondul de risc pentru garanţii de stat pentru împrumuturi externe, Termoelectrica avea datorii, plus dobânzi şi penalităţi de întârziere, de 2 miliarde de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite