Termenele de plată şi declarare a impozitului pe venit, în 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii pot opta până pe 15 mai pentru sponsorizarea organizaţiilor nonprofit cu până la 2% din impozitul anual. Contribuabilii care au realizat, în 2007, venituri din activităţi

Salariaţii pot opta până pe 15 mai pentru sponsorizarea organizaţiilor nonprofit cu până la 2% din impozitul anual.

Contribuabilii care au realizat, în 2007, venituri din activităţi independente (n.r.- activităţi comerciale, profesii libere, venituri din proprietate intelectuală, din transferul titlurilor de valoare), cedarea folosinţei bunurilor şi din activităţi agricole sunt obligaţi să depună declaraţiile de venit până pe data de 15 mai 2008.

Potrivit calendarului obligaţiilor fiscale privind impozitul pe venit, publicat pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), tot până la data de 15 mai, contribuabilii care realizează venituri din salarii au posibilitatea să opteze pentru sponsorizarea organizaţiilor nonprofit cu o sumă reprezentând până la 2% din impozitul anual.

Până la aceeaşi dată, respectiv 15 mai 2008, se poate solicita şi deducerea din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ.


Plătitorii de venituri din dividende, dobânzi, din lichidarea sau dizolvarea unei persoane juridice, precum şi plătitorii de venituri din jocuri de noroc şi de premii în bani vor depune declaraţiile privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit, până la data de 30 iunie 2008.


Fişele fiscale se vor distribui în februarie


Fişele fiscale în baza cărora se completează declaraţiile de venit trebuie predate de către angajatori angajaţilor şi depuse la administraţiile financiare până la în ultima zi a lunii februarie.


Calcularea, reţinerea şi virarea impozitului pe veniturile sub formă de dividende în cazul celor distribuite, dar care nu au fost plătite acţionarilor sau asociaţiilor până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale vor fi efectuată până la 31 decembrie.


Potrivit calendarului publicat de ANAF, notarii publici vor calcula şi încasa impozitul aferent venitului din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal până pe data de 25 a lunii următoare celei în care a fost reţinut. Aceştia sunt obligaţi totodată să depună semestrial declaraţiile informative privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare.


Asociaţiile fără personalitate juridică au obligaţia depunerii declaraţiei anuale de venit până la data de 15 martie a anului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite