Terapie prin dans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această formă de tratament ajută la eliminarea stărilor de încordare nervoasă, la arderea caloriilor şi la întărirea oaselor Terapia prin dans nu presupune cunoaşterea unor paşi sau

Această formă de tratament ajută la eliminarea stărilor de încordare nervoasă, la arderea caloriilor şi la întărirea oaselor

Terapia prin dans nu presupune cunoaşterea unor paşi sau respectarea unor reguli exacte, ci mişcarea în propriul ritm pentru eliminarea tensiunii acumulate.

Terapia prin dans, cunoscută şi sub numele de terapia mişcării, presupune folosirea dansului în scopuri psihoterapeutice, respectiv pentru tratarea unor afecţiuni emoţionale, cognitive, fizice şi comportamentale.
Apărută şi consolidată în SUA, terapia prin dans este fondată pe premisa conform căreia corpul şi mintea se află în permanentă legătură.

În acest fel sănătatea organismului afectează starea de bine, mentală şi emoţională. Potrivit Asociaţiei Americane de Terapie prin Dans, această metodă de tratament se deosebeşte de dansul obişnuit, bazat pe aspectul estetic, prin exploatarea naturii fiecărei mişcări fireşti a corpului pentru obţinerea unei stări generale de bine şi de calm.

Specialiştii care practică acest tip de terapie prin artă afirmă că în funcţie de tipul de mişcări realizate, dansul oferă numeroase beneficii: de la arderea caloriilor la socializarea cu persoane noi. Terapia prin dans nu presupune cunoaşterea unor paşi sau respectarea unor reguli exacte, ci mişcarea în propriul ritm.

Mişcări de eliberare a furiei

"Dans terapia diferă în funcţie de afecţiunea de care suferă pacientul. Astfel, există mişcări speciale pentru exprimarea şi descărcarea furiei, pentru relaxarea corpului şi obţinerea unei stări de calm, sau pentru persoanele care nu ştiu să impună limite, să spună nu", ne-a explicat psihoterapeutul Irina Ţepuru, specialist în dans terapie la centrul Dans Discovery din Capitală.

Potrivit acesteia, nu există o rutină, un exerciţiu anume care se repetă la fiecare şedinţă de dans terapie, ci terapeutul stabileşte o strategie în funcţie de evoluţia înregistrată de pacient.

Terapie de întărire a oaselor

De asemenea, mişcările de dans ajută la întărirea rezistenţei osoase, în special a acelor oase responsabile cu susţinerea greutăţii corpului (tibia, fibula, femurul) şi poate încetini sau chiar preveni apariţia osteoporozei.

Dansul poate reprezenta o variantă plăcută de antrenament de recuperare faţă de orele de aerobic sau de jogging. Un alt merit al dansului este şi componenta sa socială, el apropiind oamenii şi favorizând comunicarea, spre deosebire de unele sporturi solitare.

Dansul arde caloriile

Prin dans se ard la fel de multe calorii precum în urma practicării înotului, a mersului alert sau a mersului pe bicicletă. După o jumătate de oră de dans susţinut se pot arde în jur de 200-400 de calorii.

De altfel, s-a constatat că în urma unei seri petrecute dansând, o persoană face un număr de paşi egali cu cei parcurşi de-a lungul unui kilometru şi jumătate. Deşi dansul nu se compară cu exerciţiile fizice, acesta poate ajuta la îmbunătăţirea condiţiei fizice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite