Terapie cu balet după agitaţia revelionului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După atâta zbânţuială, câteva clipe de linişte şi emoţie sunt bine-venite. Mai ales că spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci" încă mai păstrează farmecul sărbătorilor de iarnă.

După atâta zbânţuială, câteva clipe de linişte şi emoţie sunt bine-venite. Mai ales că spectacolul de balet "Spărgătorul de nuci" încă mai păstrează farmecul sărbătorilor de iarnă.

Ţin minte că aveam 12 ani când am văzut prima oară o variantă a acestui spectacol grandios. La televizor. Chiar dacă nu am simţit suflarea artişilor pe scenă, într-un decor real, am fost fascinată de poveste. Totuşi, visul mi s-a împlinit.

În 2006, am fost părtaşă la un moment uluitor. Cel mai cunoscut teatru de balet din lume, "Balşoi Teatr", a venit la Bucureşti, la Sala Palatului. Atracţia: "Spărgătorul de nuci", cu celebrii balerini moscoviţi Natalia Kungprzeva şi Hasan Husmanov.

În spectacolul de la Opera Naţională îi vom vedea în rolul Clarei pe Oana Popescu, Fritz - Bogdan Cănilă, Drosselmeyer - Antonel Popescu, soldatul - Robert Enache, Boaba de cafea - Valentin Stoica, Fulgi - Gabriela Popovici, Adela Crăciun, Bianca Fota, Flori - Bianca Fota, Monica Bălărie.

Conducerea muzicală este asigurată de Tiberiu Soare. Ajunul Crăciunului. Zarvă mare pe stradă. Primarul Silberhaus primeşte oaspeţi. În Actul I, Clara primeşte un Spărgător de nuci, de care se ataşează imediat. Răutăciosul de Fritz, fratele ei, trage de el şi îl rupe, dar unchiul Drosselmeyer îl repară.

Trompete, dans, nebunie.... Păpuşile prind viaţă, soldăţeii mărşăluiesc şi resping vitejeşte armata şoarecilor. Bătălia se încinge când intervine Spărgătorul de nuci, înfruntându-l pe Regele Şoarecilor. În tabloul al treilea, Spărgătorul de nuci se transformă într-un Prinţ. Acesta o ia pe Clara şi o poartă printr-o pădure unde ninge cu Fulgi mari de nea (Valsul fulgilor). În Actul II, Clara şi Prinţul se află în regatul dulciurilor.

Apar în scenă Figurinele de ciocolată (Dans spaniol), de turtă dulce (Dans rusesc), de cafea (Dans arab), de ceai (Dans chinez), de porţelan. Într-un târziu, Clara este condusă de toate figurinele acasă, unde se trezeşte în fotoliul în care adormise, strângând la piept Spărgătorul de nuci. Baletul în două acte, după versiunea lui Alexandre Dumas a basmului lui E.T.A. Hoffmann, a fost pus în scenă pentru prima oară pe 6 decembrie 1892, la Teatrul Mariinski din Petersburg. Spectacolul de duminică de la Opera Naţională Bucureşti este programat la ora 11.00, iar un bilet costă 53 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite