Terapeutica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Combinarea corectă a alimentelor Dietele riguroase ne determină să renunţăm, pentru un timp, la obişnuinţele noastre alimentare. După terminarea regimului, urmează etapa cea mai

Combinarea corectă a alimentelor

Dietele riguroase ne determină să renunţăm, pentru un timp, la obişnuinţele noastre alimentare. După terminarea regimului, urmează etapa cea mai dificilă: menţinerea greutăţii. Persoanele mature şi vârstnicii sunt foarte ataşaţi unor tradiţii alimentare, înrădăcinate în familia lor. Sigur, spun nutriţioniştii din lumea întreagă, trebuie să ne hrănim corect şi suficient.

Dar cel mai important aspect în reuşita unei diete şi în menţinerea efectelor sale este modul de combinare a alimentelor. O asociere corectă a grupelor de alimente, adică separarea proteinelor de glucide, a condus, întotdeauna, la rezultatele aşteptate. În acest sens, voinţa ne ajută să ne menţinem viguroşi, fără kilograme în plus.

Să cunoaŞtem grupele de alimente

Grupa I include proteinele: carnea de pasăre, carnea roşie, vânatul, peştele, crustaceele şi moluştele, ouăle şi laptele, nucile, soia şi preparatele din soia.

Grupa II: aici se adună carbohidraţii, care se numesc glucide sau zaharuri. Aceste substanţe nutrive joacă un rol energetic pentru organism. Carbohidraţii se clasifică în glucide cu absorţie lentă (din cereale integrale, legume şi fructe) şi glucide cu absorbţie rapidă (produsele de patiserie, sucurile, mierea de albine).

Grupa III este reprezentată de salate, legume cu conţinut de amidon, rădăcinoase, ierburi aromate, condimente, seminţe, uleiurile extrase din seminţe. Din această grupă, mai fac parte untul, frişca şi uleiul de măsline.

Grupa IV este alcătuită din fructe.

Principii sănătoase în combinarea alimentelor

La o masă, nu avem voie să combinăm alimente din grupa I - proteine, cu cele din grupa II - carbohidraţi.
Alimentele din grupa III se pot asocia cu cele din grupele I şi II.

Dacă la o masă mâncăm carbohidraţi, apoi dorim şi o porţie de proteine, trebuie să lăsăm un interval de minimum două ore între cele două grupe de alimente. Pentru că nu există compatibilităţi între enzimele şi sucurile digestive ale proteinelor şi carbohidraţilor, hrana nu se va digera complet, iar efectele negative vor fi pe termen lung. Aşa apar balonările şi indigestiile.

Este ideal să consumăm alimente din grupa IV (fructe) la un interval de 30-45 de minute după ce am mâncat preparate incluse în alte grupe.

Dacă avem un stomac sănătos, nutriţioniştii spun că este benefică o porţie de fructe dimineaţa, pe stomacul gol.

Desigur, legumele verzi - varza, lăptuca, ardeii, dovleceii, nu se consumă la aceeaşi masă cu laptele. Untul, smântâna şi uleiurile nu trebuie asociate cu alimente din grupa carbohidraţilor.

Nici fructele dulci sau acre nu este sănătos să le combinăm cu proteine sau cu alimente care conţin amidon. Pentru că alimentele din această categorie conţin enzime diferite, comparativ cu celelalte grupe.

Echilibrul caloric, esenŢial pentru reuŞita dietei

În paralel cu combinarea corectă a alimentelor, trebuie să fim atenţi la echilibrul caloric - esenţial pentru o bună digestie, în orice context. Referitor la acest aspect, dr. Mariana Dergaci, medic specialist geriatru la INNGG "Ana Aslan", precizează: "Hrana cotidiană trebuie să conţină proteine, lipide, glucide şi minerale.

Dar procentul caloriilor trebuie să fie în concordanţă cu efortul fizic depus de fiecare dintre noi. Persoanele active şi tinerii trebuie să opteze pentru o hrană cu mai multe calorii, comparativ cu sedentarii.

În alcătuirea unui meniu trebuie să fim prudenţi cu alimentele bogate în lipide şi glucide, factori esenţiali în bolile grave, cu care se confruntă nu numai persoanele de vârsta a treia: hipertensiune, colesterol, trigliceride, diabet zaharat, artroză. Pentru a fi în formă, trebuie să existe un echilibru între calitatea alimentelor, conţinutul acestora şi gradul de toleranţă al fiecăruia dintre noi".

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite