Terapeutica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta de vară asigură vigoare şi optimism Suntem în anotimpul vacanţelor! Este un sezon care ne îndeamnă să adaptăm meniul zilei şi ritmul activităţilor cotidiene la

Dieta de vară asigură vigoare şi optimism

Suntem în anotimpul vacanţelor! Este un sezon care ne îndeamnă să adaptăm meniul zilei şi ritmul activităţilor cotidiene la temperaturile ridicate. În mod cert, din oferta bogată de legume şi fructe, avem de unde alege ingredientele unui meniu sănătos şi gustos, ocolind pericolul toxiinfecţiilor alimentare. Mai mult, este important ca hrana să ne revigoreze, să ne scape de toxine şi să înlăture apatia.

Fitonutriţionistul Eugen Giurgiu ne recomandă ca în zilele lungi de vară de la mesele principale să nu lipsească roşiile şi castraveţii, preferenţial o porţie de peşte în locul fripturii de porc, carne slabă de pasăre - pui sau curcan şi nelipsitul castron de supă de zarzavat -esenţial în cura de dezintoxicare - specifică verii.

Vara vom servi micul dejun ceva mai târziu decât în timpul anului: ora 9.30-10.00 este ideală. Acum optăm pentru două tartine cu brânză degresată, o roşie, un castravete şi fructe de sezon; alternativa ar fi o cană cu lapte degresat, o felie de brânză şi o cafea.

La prânz şi la cină vom prefera peşte sau carne de pasăre slabă, stropite cu suc de lămâie, o salată de legume sau o garnitură de legume preparate la cuptor; supa de zarzavat - porţie dublă - o servim la o masă fără preparate din carne şi trebuie să conţină varză, ceapă, ţelină, morcovi, fără un strop de grăsime. Este ideal să combinăm alimentele încât aportul caloric, în funcţie de sex, să nu depăşească 1.500 la femei, respectiv 1.800 calorii la bărbaţi.

Exemplul acesta, de meniu sănătos şi uşor, cu putere calorică medie, stă la baza dietei care asigură longevitatea japonezilor. Legumele şi fructele sunt esenţiale în meniul acestora. Prin conţinutul de fibre, vitamine şi minerale, aceste crudităţi sunt săţioase, furnizând organismului mulţi nutrienţi şi puţine calorii.

În general, japonezii prelucrează puţin preparatele la cald, prin fierbere, timp de câteva minute. Obiceiurile lor alimentare ţin seama de principiul saţietăţii; adică se ridică de la masă când sunt sătui, dar nu îmbuibaţi.

Cum ne potolim setea - vara

Referindu-se la consumul de lichide, pe timpul verii, opiniile nutriţioniştilor diferă. Unii consideră că necesarul zilnic de lichide este de 2 l, alţii ridică ştacheta la 3-5 litri. Băuturile ideale în sezonul cald sunt apele minerale sau plate, care nu trebuie consumate prea reci.

Unii preferă compotul din fructe, fără adaos de zahăr, dar şi sucul de legume şi fructe; alţii apreciază anumite sortimente de bere. Referitor la băutura populară, berea, nutriţioniştii consideră că efectul unui litru de bere trebuie contracarat cu aceeaşi cantitate de apă plată.

La fel şi vinul, pe caniculă, trebuie preparat sub forma unui şpriţ slab. Despre consumul "tăriilor", specialiştii au ajuns la un consens: categoric, acestea trebuie evitate, mai ales în zilele "fierbinţi".

Cura de detoxifiere este necesară

Există câteva variante de supă, eficiente în cura de detoxifiere. Vom prepara o supă "de bază", pe care o putem modifica, schimbând unele ingrediente, care curăţă organismul de toxine şi elimină surplusul de kilograme. Iată o reţetă de supă pe care o putem consuma la prânz şi la cină: Ingrediente pentru 1 litru de supă: 1 ceapă, 2 morcovi, o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, un fir de praz şi ¼ de căpăţână de varză albă.

Preparare: Tăiem legumele mărunt, le înăbuşim în puţin ulei şi 2 litri de apă clocotită. Lăsăm supa să fiarbă încet, timp de 15 minute.

În final adaugăm o jumătate de linguriţă de cimbru. O altă variantă de "supă de bază" foloseşte următoarele ingrediente: spanac, broccoli, roşii, conopidă şi pătrunjel.

Acestea se lasă să fiarbă încet, 10 minute; Supa se serveşte cu verdeaţă proaspătă. Cei care preferă supele-cremă trebuie să adauge, după ce au pasat legumele, lapte de soia sau suc de lămâie.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite