Terapeutica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diete de vară - hrănitoare şi uşoare În zilele caniculare mai ales, foarte avantajoase pentru sănătatea noastră sunt dietele uşoare, dar hrănitoare. Un exemplu remarcabil, demn de

Diete de vară - hrănitoare şi uşoare

În zilele caniculare mai ales, foarte avantajoase pentru sănătatea noastră sunt dietele uşoare, dar hrănitoare. Un exemplu remarcabil, demn de urmat, este dieta mediteraneeană, care se aliniază în topul celor mai uşoare şi sănătoase diete.

Studiile demografice au dovedit că în ţările din sudul Europei, unde predomină hrana specifică regimului mediteraneean, rata mortalităţii cardiace este mai redusă, comparativ cu popoarele din nordul Europei, mari consumatoare de carne, mezeluri şi grăsimi.

Dieta mediteraneeană este generoasă cu recomandările nutritive: se pot consuma legume şi fructe la discreţie, cereale (paste făinoase, griş, pâine), ulei de măsline şi cantităţi moderate de vin roşu. Aceste alimente de bază în regimul mediteraneean au demonstrat că previn unele boli grave - maladii cardiovasculare, diabet, cancer.

Fructele şi legumele - hrană revigorantă

Este reconfortant să ne hrănim fără multe restricţii! În această privinţă, crudităţile de sezon ne stau la dispoziţie: roşii, ardei, broccoli, castraveţi, ceapă, dovlecei, usturoi, verdeţuri, pere, mere, pepene roşu, zmeură. Toate acestea sunt adevărate izvoare de vitamine, minerale, fibre şi substanţe antioxidante: A, C, E, magneziu, fosfor, fier, care previn îmbătrânirea prematură şi multe dintre bolile secolului, printre care afecţiunile cardiovasculare şi cancerul.

Ulei de măsline anticolesterol

Obţinut prin presarea măslinelor la rece, acest ulei poate să varieze în funcţie de aromă, culoare şi aciditate, dar valoarea sa nutritivă rămâne aceeaşi: el conţine circa 14 la sută acizi graşi saturaţi, 77 la sută acizi mononesaturaţi şi 9 la sută polinesaturaţi. Dacă îngurgităm zilnic o lingură de ulei presat la rece, asigurăm organismului nostru 10 la sută din necesarul zilnic de vitamina E.

Mai mult, această grăsime, bogată în acizi graşi mononesaturaţi, favorizează scăderea nivelului colesterolului "rău" (LDL) şi menţine doza necesară de colesterol "bun" (HDL). Este important să urmărim cu atenţie eticheta de pe sticlă - aceasta menţionează calitatea uleiului. Vom alege sortimentul - ulei presat la rece: "ulei virgin" sau "extravirgin".

Această menţiune indică faptul că prelucrarea uleiului nu s-a făcut prin încălzire şi-şi păstrează în întregime proprietăţile nutriţionale.

Pastele făinoase sunt surse de energie

În Dieta Mediteraneeană, pastele făinoase sunt alese pentru că nu conţin multe grăsimi; în schimb, ele sunt bogate în zaharuri lente (adică sunt surse de energie), în vitamine din complexul B, proteine, fier şi fibre. Nutriţioniştii europeni recomandă ca, în dieta zilnică, pastele albe, preparate din făină albă, lipsită de fibre, minerale şi vitamine care se pierd în procesul de procesare şi rafinare, să fie înlocuite cu paste care conţin spanac, orez, porumb, soia, care pot fi procurate de la magazinele de produse naturiste.

Dieta cu pepene roşu

Un alt regim uşor şi recomandat de nutriţionişti pe timpul verii este dieta cu pepene roşu - un fruct foarte valoros pentru sănătatea noastră. Această dietă are efecte hidratante şi detoxifiante. Dieta cu pepene roşu poate fi urmată timp de 10-20 de zile. În acest regim, doar la o masă se consumă pepene în exclusivitate (de obicei, dimineaţa).

Mai există o alternativă - o zi pe săptămână să se mănânce doar pepene. Persoanele care au calculi renali trebuie să bea un pahar cu suc de pepene, dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 20 de zile. Şi pentru hepatici sucul de pepene are efecte salutare, iar medicul trebuie să stabilească durata dietei.

De asemenea, pentru un regim de dezintoxicare, pepenele este este fructul ideal. Sub formă de suc, îngurgitat dimineaţa, sau fructul consumat împreună cu un pahar de zeamă, cel puţin 10 zile, reprezintă o dietă de revigorare a organismului pe timpul verii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite