VIDEO Teodor Meleşcanu, la videochatul "Adevărul": În relaţia cu Rusia trebuie să ai grijă. Seriozitatea declaraţiilor este cheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Apărării Naţionale, Teodor Meleşcanu, a declarat astăzi la videochatul adevarul.ro, moderat de jurnalistul Ovidiu Nahoi, că România trebuie să fie "serioasă" în declaraţiile politice pe care le face faţă de Moscova pentru că memoria colectivă a ruşilor este foarte puternică.

Principalele declaraţii ale lui Teodor Meleşcanu:

Cum defineşte Rusia

Este o ţară oarecum singulară în peisajul actual modern pentru că deşi destrămarea Uniunii Sovietice a dus la pierderea unor teritorii, Federaţia Rusă a rămas succesorul de fapt şi de drept al URSS. Ea încearcă să îşi definească statul, care nu a scăpat încă de unele dintre problemele vechiului regim.

Este o ţară care îşi caută identitatea. Problema ei este de a se defini ca o ţară europeană sau ca una asiatică. Zona europeană este zona cea mai activă din punct de vedere economic.

O altă problemă este legată de faptul că URSS a fost una dintre cele două mari puteri ale lumii. Se afla pe acelaşi picior de egalitate cu SUA, în special în domeniul nuclear.

Minoritatea rusă răspândită în fostele republici este foarte sensibilă şi acest lucru reprezintă încă o probleme pentru Rusia.

Puterea rusă este foarte sensibilă, indiferent că este vorba de reacţii politice sau economice. Primul lucru pe care trebuie să îl avem în vedere în relaţiile cu Rusia este seriozitatea în declaraţiile politice. Memoria colectivă a ruşilor este foarte puternică. Ei nu uită şi îţi scot imediat documentele cu declaraţiile tale de acum doi ani.

Este foarte util să folosim şi diplomaţia bilaterală, or ce facem noi este ignoranţă.

Referitor la expulzarea diplomatului român

Când nu mai eşti mulţumit de relaţiile economice se ia măsura de retragere a unui diplomat sau de declarare a ei ca persoană non grata. Toate ţările fac acest lucru. Este o cutumă să îl declari şi tu apoi pe omologul tău ca persoană non grata pentru că altfel se presupune că recunoşti vina diplomatului tău. În situaţii dintr-astea trebuie să se vorbească deschis.

Relaţiile dintre noi sunt bazate pe interese economice foarte concrete. Importăm din Rusia peste 1 miliard de lei de energie şi ajungem la un total de produse importate de până la 2 miliarde de lei, în timp ce exporturile noastre sunt de doar circa 250.000 de lei.

Oricât de mult ne-am dori noi să ne ţinem mândri, este clar că Federaţia Rusă este foarte importantă în zonă, iar cooperarea este importantă.

Marea majoritate a societăţilor româneşti care au revenit pe piaţa rusă sunt mici. Nu mai avem coloşi şi de aceea trebuie să îi sprijinim pentru că piaţa rusă este importantă.

Răspunsuri la întrebările cititorilor

ela : nu se poarta lumea prea bland cu rusia, o tara in care incalcarea dreptutilor omului este la ordinea zilei tocmai pentru ca este speriata ca ar putea ramane fara pretiosul gaz si petrol?

Relaţia dintre NATO-Rusia trebuie să fie de cooperare acolo unde avem interese comune (economice, de combatere a terorismului etc.) şi competitive (cum sunt conflictele îngheţate de genul celor din Georgia, Transnistria), pentru că tu poţi câştiga de acolo. O a treia categorie de teme sunt cele legate de confruntare. Nu trebuie să ne ferim să criticăm pe termeni de genul celor de respectare a drepturilor omului. Pentru lucruri care sunt fundamentale, trebuie să nu ezităm să ne confruntăm.

mircea :  compromisul facut de Obama fat de scutul antiracheta din europa de est poate fi interpretat de rusia drept o slabiciune a SUA sau a NATO?

Administraţia Obama a realizat că o mare parte a reacţiei ruse faţă de scutul antirachetă avea un impact direct asupra arsenalului Federaţiei Ruse.

did : va rog expuneti o solutie la "problema rroma",caracterizati comportamentul lui sarkozy;rasist s-au nu.

Problemele pe care le are Franţa în legătură cu rromi, cu populaţiile care migrează, sunt date de un singur document. Preşedintele şi oficialii francezi nu s-au referit la etnie, ci la cei care reprezentau un pericol social. Din păcate , într-o circulară trimisă apoi poliţiei se preciza să fie atenţi la taberele migratoare de rromi de etnie bulgară sau română.

Noi am avut probleme înainte de 2007 cu integrarea rromilor şi din vina noastră şi din vina lor. Când am intrat în UE ei au continuat migraţia în Uniune. Migraţia lor a fost peste tot şi astfel că problema rromă a devenit una europeană.

Expulzarea lor acasă nu rezolvă problema pentru că unii dintre aceşti cetăţeni ai Uniunii Europene au în tradiţia lor tendinţa de a migra peste tot. Problema integrării lor ţine de instituţiile naţionale, dar şi de cele europene.

did : cum veti aborda ca viitor ministru de externe conflictul (verbal) cu franta in privinta romilor?

Prima mea limbă străină este franceză şi am susţinut întotdeanua parteneriatul României cu Franţa. Există însă şi cazuri ca atunci când Franţa greşeşte să o spunem clar şi răspicat.

cici : ce trebuie facut pt a iesi din izolarea internationala in care ne-a adus base

Nu suntem la nivelul nostru de randament. După standardele Uniunii Europene suntem cea mai mică dintre ţările Uniunii Europene sau cea mai mare dintre ţările mici ale UE. Din păcate, acum avem probleme.

Odată cu aderarea la NATO şi UE, România a rămas fără un obiectiv naţional în politica externă. Trebuie să fixăm un obiectiv major ca să ieşim din acest con de umbră. Obiectivul ar fi ca România să fie zona de securitate pentru Orient, Marea Neagră, Balcanii de Vest. România trebuie să arată că poate asigura securitatea în aceste zone.

gica : care este imaginea pe care o transmite UE tinand cont de cearta privind dominatia clara a statelor vechi in serviciul extern comun al Uniunii?

Sistemul de numire a ambasadorilor a fost viciat, prost conceput, încât din toată zona ţărilor noi sunt doar patru cu toţii, în timp ce din Belgia sunt şapte ambasadori. Trebuie să completăm acest sistem cu o participare puternică la posturile de dincolo de ambasador.

Teodor Meleşcanu a declarat, ieri, la dezbaterea FP, că relaţia dintre Rusia şi NATO este, în continuare, dominată de clişeele Războiului Rece. Potrivit acestuia, în viitor, "trebuie să dispară ideea sferelor de influenţă, cea revizionistă". Meleşcanu a precizat că NATO a făcut odată o greşeală, când nu a ţinut seama de sensibilitatea Federaţiei Ruse.

În ceea ce priveşte noul concept strategic va trebui să completeze politica "Uşilor deschise". "NATO trebuie să susţină eforturile statelor care vor să intre în Alianţă", a declarat Meleşcanu.

Repere profesionale:

Teodor Viorel Meleşcanu este un diplomat si om politic roman, membru al Partidului National Liberal, care a indeplinit functiile de senator si ministru de externe al Romaniei în Guvernul Nicolae Văcăroiu în perioada 1992-1996 și pe cea de ministru al apărării naționale în Guvernul Tăriceanu, în perioada aprilie 2007–decembrie 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite