Teodor Meleşcanu, Zoe Petre şi Iulian Chifu, despre conflictul din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luptele de stradă şi sutele de mii de protestari din Egipt ţin o lume întreagă cu sufletul la gură. Îşi va da demisia preşedintele Hosni Mubarak sau va ceda populaţia sub presiunile armatei? Ce se va întampla cu Orientul Mijlociu o dată cu prăbuşirea dictaturii egiptene? Teodor Meleşcanu, Zoe Petre şi Iulian Chifu au vorbit pentru adevarul.ro despre evenimentele care se petrec la acestă oră în Cairo.

Teodor Meleşcanu:

- Aşa cum se mişcă lucrurile acum, este evident că situaţia se îndreaptă spre o schimbare dură de sistem guvernamental, mult mai aproape de o republică islamică, de tip Pakistan sau Turcia.

- Implicaţiile geopolitice sunt foarte mari, pentru că Egiptul are un rol cheie în păstrarea stabilităţii în regiune, în relaţia cu Israelul.
- Depinde foarte mult dacă ce se întâmplă în Egipt şi Tunisia va continua în Orient.

- În ambele situaţii este puţin cam devreme să facem previziuni, trebuie să aşteptăm se mai liniştească puţin apele

Zoe Petre:

- Sigur că într-un anume sens explozia a început de la conflictul din Tunis, şi s-a extins apoi.

- Şi nu se va opri pentru că toată această zonă arabă este dominată de personaje dictatoriale. Mubarak este preşedinte de 30 de ani de la asasinarea lui Anwar Sadat ceea ce nu dovedeşte nişte procese electorale libere.

- Lucrurile pot deveni mai complicate. Mubarak l-a moştenit pe Anwar al-Sadat ca unic dictator al lumii arabe care a recunoscut legitimitatea Israelului, cu care, de altfel, Egiptul a şi încheiat un tratat de pace în 1979. Lucrurile se vor răsturna şi în Egipt. Perspectiva câştigării alegerilor de de ElBaradei este mult mai încurajatoare decât prezenţa unui lider izolaţionist.

- Este o mare necunoscută ceea ce o să se întâmpla. Probabil că Hosni Mubarak îşi va da demisia. Dar lucrurile se pot precipita şi în alte state ca Yemen, Iordania sau Arabia Saudită. Algeria şi Marocul sunt şi ele fragile. Iar pe de altă parte nu ştim care va fi impactul asupra marilor probleme ale Orientului în relaţia cu Israelul, Turcia, Irakul sau Iranul.

Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor

- Nu există semnale că o structură de forţă cum e cea din Egipt va putea fi clătinată chiar cu plecarea lui Mubarak. E puţin probabil să avem schimbări aşa de dramatice încât structurile de forţă din Egipt să se modifice atât de mult încât să schimbe şi relaţiile diplomatice, să îşi piardă aliaţii, cum ar fi SUA

- Dacă s-ar ajunge la o ruptură în sânul puterii, asta poate duce la război civil, la băi de sânge

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite