Temperatura a crescut de patru ori mai mult decât în restul lumii în Italia, din cauza încălzirii Mediteranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ploile au scăzut în intensitate, ba chiar au dispărut în unele regiuni, s-a înmulţit numărul regiunilor secetoase, fenomenul de deşertificare afectează nu numai sudul Italiei, ci şi zone

Ploile au scăzut în intensitate, ba chiar au dispărut în unele regiuni, s-a înmulţit numărul regiunilor secetoase, fenomenul de deşertificare afectează nu numai sudul Italiei, ci şi zone din nord, a arătat ministrul italian al mediului, Pecoraro Scanio, la conferinţa naţională asupra climei, ce se desfăşoară la Roma.

Gheţarii din munţii Italiei şi-au pierdut, în unele regiuni, peste jumătate din masă, coastele Mediteranei şi Adriaticii se îngustează, din cauza modificărilor climatice şi a poluării apelor, ţărmurile nu se mai răcesc, astfel că peninsula italiană suferă de căldură într-o proporţie mai mare decât tot restul lumii. Cele mai "arzătoare" oraşe sunt Milano şi Trieste, cu trei grade peste temperatura medie, Bologna şi Florenţa, cu 2,5 grade, Torino, cu 2,2 grade şi Roma, cu 1,5 grade.

Tabloul sumbru prezentat de oficialul italian arată că în Peninsulă se impun măsuri urgente pentru a frâna efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice. "Daunele provocate de această situaţie se ridică la circa 50 miliarde de euro anual", a precizat Pecoraro Scanio, "dar diferenţa de preţ dintre a acţiona şi a nu acţiona este de 40, 50 de ori mai mare în favoarea acţiunii".

Mediterana nu mai face faţă poluării

La nivel mondial, în fiecare an se emit între 26 şi 28 de miliarde tone de anhidridă carbonică şi, cu ritmul actual al creşterii demografice, în 2050 se va ajunge la 90 miliarde de tone. Pădurile, mările şi oceanele planetei nu mai au capacitatea normală de absorbţie, în primul rând din cauza defrişărilor masive în zone afectate de activităţile umane. În iarna lui 2006, capacitatea de absorbţie a Mării Mediterane a scăzut cu 30%, iar temperatura apelor a fost cu două grade peste medie, a mai precizat ministrul italian.

Întregul bazin hidrografic al Italiei a avut de suferit, fluviul Po fiind foarte afectat de creşterea temperaturii şi a lipsei precipitaţiilor. Oficialul italian a propus recurgerea masivă la energia verde furnizată de panourile solare şi pregătirea de urgenţă a unui "pachet legislativ pentru siguranţa ambientală a Italiei".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite