Televiziunea 3D, o realitate în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Televiziunea 3D, o realitate în 2010
Televiziunea 3D, o realitate în 2010

Imaginile tridimensinale nu vor mai fi, începând cu 2009, doar apanajul cinematografiei. Potrivit marilor producători de televizoare, anul viitor vom urmări ştirile 3D chiar din propria noastră sufragerie, aşezaţi confortabili în fotoliul favorit, scrie CNN.

Doi mari producători, Sony şi Panasonic, au declarat că vor lansa, în 2010, sistemul de televiziune 3-D. Mitsubishi şi JVC lucrează la acelaşi lucru.

Trecerea la o televiziune tridimensională va produce o adevărată revoluţie a felului în care percepem privitul la televizor, cel puţin până vom trece la holograme, susţin specialiştii. "Televiziunea devine, în sfârşit, ceva real. Este noua frontieră", a declarat Robert Perry, vicepreşedinte la Panasonic.

Acesta a precizat că televiziunea 3D va deveni un lucru comun în circa 10 ani, iar evoluţia tehnologiei va face posibilă urmărirea de imagini 3D, chiar şi fără binecunoscuţii ochelari, în mai puţin de 15 ani.

Cum ar fi să vezi-l vezi pe Mutu cum înscrie din propria ta sufragerie?!

Primul pas către o televiziune 3D a fost făcut şi de canalul de sport ESPN, care testează un sistem de înregistrare al unor meciuri de fotbal în format 3D, folosind camere cu două seturi de lentile. Astfel, iubitorul de fotbal, va putea urmări transmisii live ale unor meciuri ca şi cum s-ar desfăşura în propria casă.

Există, însă, destui sceptici care consideră că acest sistem nu poate fi încă adoptat pe scară largă, sau care consideră că nu toate programele TV se pretează pentru a fi urmărite 3D. "Nu-mi pot imagina cum ar fi să urmăresc ştirile CNN în 3D. Meciuri de fotbal, asta da", a declarat unul dintre directorii de la Sony.

Jocurile video 3-D, la un pas distanţă

Noile generaţii de televizoare vor putea redaimaginile în 2D sau 3D, de asemenea, vor putea să redea chiar jocurile video în acest format.

Atât Panasonic, cât şi Sony, folosesc "ochelari activi", care prezintă ochiului drept şi celor stâng imagini diferite, cu aceeaşi frecvenţă.

"Imaginile se schimbă atât de repede încât păcălesc creierul pentru a produce efectul de imagini tridimensionale", a spus John Wyckoff, unul dintre directorii de la Sony.

Întreaga tehnologie 3D se bazează pe teoria conform căreia dacă fiecare ochi percepe aceeaşi imagine, în mod separat, creierul va produce iluzia unei a treia dimensiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite