Televiziunea Română Liberă - cu Rodica Culcer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

restul lumii o lasă în pace să-şi vadă de treabă. "ştirile care ne afectează cel mai mult" e sloganul găsit de Rodica Culcer, un om de televiziune care a ieşit de pe sticlă pentru a sta la

restul lumii o lasă în pace să-şi vadă de treabă. "ştirile care ne afectează cel mai mult" e sloganul găsit de Rodica Culcer, un om de televiziune care a ieşit de pe sticlă pentru a sta la cârma a ceea este cel mai important jurnal de ştiri al ţării, jurnal care însă suferă încă din cauza acelor mulţi ani în care n-a mers bine. Vrea să fugă la mare cât mai repede, şi se pregăteşte sufleteşte pentru o bună bucată de vreme în care va mai avea de lucru la conducerea ştirilor TVR.

- A trecut aproape un an de când sunteţi şefa ştirilor TVR. Sunt ştirile mai bune acum?
- Eu cred că sunt mai bune, având în vedere că, oricum ar fi, sunt libere. Pentru că nu s-a amestecat nimeni în ştirile noastre. şi asta pot să spun cu mâna pe inimă, fără niciun fel de probleme. Nici din afara instituţiei, dar mai ales nu s-a amestecat nimeni dinăuntru. Tudor Giurgiu a promis că nu se va mai amesteca la început, nu a făcut-o niciodată. Asta a făcut ca ştirile să fie mai degajate, a fost mai greu de realizat la început, dar cred că acum am reuşit. Ce facem acum, mai pe ultima sută de metri, este că am început să mai reducem din cantitatea de politic, care cred că era prea mare. Toată lumea crede că la TVR politicul trebuie să fie principala ştire. Nu e nevoie să stăm drepţi în faţa ştirilor politice, pentru că trebuie să le dăm numai când sunt lucruri cu adevărat relevante, nu când sunt bârfe politice sau certuri permanente, ci încercăm să ne concentrăm pe fenomenele importante. Am lucrat foart mult în ultima vreme şi am reuşit să îmbunătăţim calitatea imaginii şi calitatea producţiei, pentru că asta era o problemă. Mai e de lucru, nu se poate peste noapte. Dar jurnalul are deja altă dinamică, are un alt prezentator, am fost mult mai prezenţi şi am reacţionat mai repede la evenimente. Trebuie să dăm cât mai multă responsabilitate şi credit producătorilor. Durează. Cel mai greu a fost până s-a schimbat atitudinea faţă de ştire, până s-a înţeles că nu trebuie să facem o compunere pe care o umplem cu nişte imagini, ci să plecăm tocmai de la imagini. Am adus şi nişte străini care să facă training pe tema asta, e spre bine, dar mai e de lucru.
- Efectul asupra audienţelor care e?
- Hai să ne uităm şi ce e înainte de jurnal. Nu avem nimic în acces, înainte. Nu pot să pun acolo ceva făcut de noi, pentru că deocamdată nu am resursele necesare. S-ar putea lucra ceva cu studiourile teritoriale, am putea să încercăm să animăm bucata de timp dinaintea jurnalului.
- Aveţi un proiect?
- Vor exista, la un moment dat, pe TVR 2 nişte ştiri regionale, există un proiect în privinţa asta, dar mai avem de lucrat de el. Segmentul dinaintea Jurnalului este unul vitregit. La alte televiziuni există emisiuni consacrate, ca "Teo", ca "9595", gen de emisiuni pe care sigur că TVR nu îl face în momentul ăsta, dar ar putea. Ceva care să nu contrazică misiunea publică. Nu ca să facem aceleaşi ratinguri ca televiziunile comerciale, dar totuşi să avem un start mai bun înainte de jurnal. Nu avem pretenţia să concurăm cu divertismentul pentru publicul foarte larg. Nu vrem asta, dar vrem, cel puţin eu, ceva mai mult decât există acum. Acum, cu campionatul mondial de fotbal, lumea se uită şi la noi mai mult. De la o vreme începuseră să nu se mai uite, pentru că pierdusem din credibilitate. E mai bine, dar schimbările nu vin peste noapte.
Încercăm să selecţionăm foarte atent evenimentele politice. Nouă ne trebuie subiecte de interes public. Sigur că sunt evenimentele care trebuie relatate. Dar pe noi ne interesează evenimentele care afectează cât mai mult lume. ştirea cu Alexandru Rădulescu la noi a avut iniţial puţin peste un minut, dar asta pentru că la început era mai mult de categoria ştirilor de ora 5, dar pe urmă a avut celelalte aspecte, cum un om care a împuşcat alt om în cap poate fi liber. Astea sunt aspectele care ne interesează pe noi.
- Adică aceleaşi evenimente ca la alţii, dar prezentate din alt unghi?
- Uneori da. Sunt foarte multe evenimente de la Antena 1 şi Pro TV care ne interesează şi pe noi sau unele cu care ei chiar deschid jurnale şi la noi nu apar deloc. Nu avem cum să facem o imitaţie a unui produs pe care altcineva îl face mai bine decât tine. Trebuie să fac produsul TVR, pe targetul meu.
- Care e identitatea Jurnalului?
- ştiri serioase pentru oameni serioşi, dar pot să spun totodată că sunt ştirile care te afectează cel mai mult. Spre asta năzuim.
- Cât mai aveţi?
- Păi, jumătate de drum am străbătut deja. Suntem în a doua jumătate.
- Vă este dor de sticlă?
- Acum am multe de făcut. Dar a trebuit să reduc apariţiile mele pe tv. şi atunci s-ar putea ca peste un an sau doi să vreau să apar din nou mai mult. Poate că atunci voi avea şi mai multe de spus. Deocamdată promovez jurnalişti, care, indiferent de ce părere au specialiştii de media, sunt jurnalişti de calitate.
- Aţi dat afară pe cineva până acum?
- Am dat afară un om, un corespondent. L-am dat afară pentru că nu-şi făcea treaba, dădea cam trei corespondenţe pe săptămână. şi, după o vreme, în care am văzut că materialele oricum nu erau foarte bune şi cheltuia banii televiziunii degeaba, până la urmă a înţeles că urma să-l dau afară şi a plecat singur. E adevărat că e foarte greu să dai oameni afară, dar nici nu e imposibil să dai la evaluare o notă proastă.
- Ce s-a întâmplat cu Rodica Culcer în aceste opt luni?
- Rodica Culcer a învăţat foarte multe lucruri între timp. A învăţat să renunţe la anumite lucruri, legate de timpul liber, dar şi de realizarea de emisiuni, care era mai important decât timpul liber. Dar chiar trebuie să ştii că, dacă eşti manager, eşti manager. Mi-e dor de sticlă, dar pot să trăiesc şi fără ea o vreme, până când văd eu lucrurile bine puse pe roate. Încerc să citesc şi cam atât, mai ascult muzică clasică şi acum voi încerca să plec în vacanţă, prima adevărată de vreo doi ani de zile. Sper să plec la mare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite