Telenovela de 1,5% rating

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare personaj de 1,5% rating ţine să-l încalece pe adversar cu o voce isterică Duminica trecută, când partidele şi analiştii politici aşteptau cu sufletul la gură rezultatele

Fiecare personaj de 1,5% rating ţine să-l încalece pe adversar cu o voce isterică

Duminica trecută, când partidele şi analiştii politici aşteptau cu sufletul la gură rezultatele sondajelor la ieşirea de la urne, românii urmăreau ultimul episod al telenovelei "Inimă de ţigan" (17% rating). Deznodământul poveştii de dragoste dintre Codruţ şi Irina (s-au căsătorit!) a strivit telenovela politică a exit-pollului (1,5%).

Uriaşul succes este lesne de înţeles: după opt luni de serial, nu poţi rata finalul de dragul procentelor obţinute de Oprescu şi Blaga, nici dacă (prin absurd!) cei doi politicieni s-ar săruta live, la oră de maximă audienţă.

Ce se poate vedea în telenovela politicii româneşti (1,5% rating)? Chipuri încruntate şi desfigurate de patimi. Fiecare personaj ţine să-l încalece pe adversar cu o voce isterică şi arogantă. Violenţa este o monedă grea: trebuie să i-o tragi adversarului, să-l umileşti, să-l calci în picioare!

Nu ştii cine sunt cei buni, care vor rămâne împreună, şi cei răi, care vor înfunda puşcăriile. Am văzut mulţi candidaţi care, în ultimii ani, au fost purtaţi fie în arestul poliţiei, fie la DNA. Cu televiziunile după ei. S-au lipit atât de tare de creierele consumatorilor de telenovelă de 17% rating, încât au fost votaţi cu entuziasm, sub hipnoză.

Ne-am obişnuit cu aceste personaje de 1,5% rating. Nu au ceva de spus şi nu ne mai spun nimic. Lăturile vărsate de CV Tudor au devenit la fel de fireşti ca replicile din telenovela de 17% rating. În studiourile TVR, la ultima dezbatere electorală dinaintea primului tur de scrutin (0,5% rating), tribunul a făcut spume la gură.

Dramatică, însă, a fost reacţia oamenilor din studio, când senatorul PRM l-a apostrofat pe Dragoş Bucurenci: "Du-te, domnule, că arăţi ca o maimuţă...". Putem să ne amintim cum a reacţionat publicul la această jignire? Nu, nu putem, pentru că ne-am obişnuit cu telenovela de 17% rating. Publicul a râs... (verificaţi înregistrările).

A râs! Şi nu erau în studio numai susţinătorii PRM. Acele râsete aparţin unor oameni desfiguraţi de ideea că viaţa lor face 17% rating. Să râzi când cineva aruncă o asemenea jignire înseamnă că ceva s-a rupt în... filmul tău de om. Iar strigătul patetic al moderatorului Liviu Mihai, "Există cineva în stare în Televiziunea Română să-l evacueze pe acest domn?", este dramatic şi inutil. Nu poţi să evacuezi astfel de personaje care îi fac pe oameni să râdă. Telenovela continuă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite