Teheranul invită Casa Albă la o dezbatere tv în direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:

într-un gest-surpriză, a aruncat preşedintelui Bush provocarea de a participa la o dezbatere televizată "faţă în faţă", pentru a discuta "problemele mondiale şi modalităţile de a le

într-un gest-surpriză, a aruncat preşedintelui Bush provocarea de a participa la o dezbatere televizată "faţă în faţă", pentru a discuta "problemele mondiale şi modalităţile de a le rezolva".
Dezbaterea, a precizat el, trebuie să fie liberă, necenzurată, "pentru a permite poporului american să poată asculta ce avem de spus, fără a i se restrânge dreptul de a afla adevărul". Iranul, ca şi alte multe naţiuni, se pronunţă împotriva pretenţiilor americane de a conduce planeta, a spus preşedintele iranian, care a acuzat SUA şi Marea Britanie de a căuta să profite de pe urma privilegiilor speciale de care se bucură în sânul organizaţiilor internaţionale şi de a fi la originea "tuturor tulburărilor existente astăzi în lume". Ahmadinejad a pus în discuţie dreptul de veto al marilor puteri în Consiliul de Securitate, întrebându-se dacă nu a sosit timpul să se renunţe la acest drept.
Casa Albă a respins imediat sugestia iraniană. "Discuţiile despre o asemenea dezbatere sunt doar o diversiune pentru a abate atenţia de la preocupările comunităţii internaţionale şi nu numai ale SUA faţă de modul cum se comportă Iranul", a declarat purtătoarea de cuvânt prezidenţială, Dana Perino.
La conferinţa sa de presă, Ahmadinejad a reiterat că folosirea energiei nucleare în scopuri paşnice este dreptul naţiunii iraniene şi nimeni nu o va putea opri să-şi exercite acest drept, adăugând că răspunsul Iranului la cererea Consiliului de Securitate constituie "un prilej excepţional" de a rezolva discuţia.
Comentând aceste declaraţii, France Presse consideră că, prin darea recentă în folosinţă a unei centrale nucleare cu apă grea, ca şi prin activităţile de îmbogăţire a uraniului, programul atomic iranian acoperă aproape întregul evantai al acestei tehnologii. Chiar dacă Teheranul susţine că scopul acestui program este în întregime civil, SUA şi alte ţări se tem că el ar putea fi folosit şi în scopuri militare. Nu întâmplător, Teheranul a procedat, chiar în aceste zile, la mari exerciţii militare, inclusiv lansarea de la bordul unui submarin a unei rachete care ar putea fi prevăzută cu focoase nucleare.
Deocamdată, Consiliul de Securitate a reacţionat cu prudenţă la refuzul Iranului de a suspenda programul de îmbogăţire a uraniului, după toate probabilităţile urmând să examineze la mijlocul lunii viitoare situaţia decurgând din acest refuz.

"Poporul american trebuie să poată asculta ce avem de spus, fără a i se restrânge dreptul de a afla adevărul"
Mahmoud Ahmadinejad

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite