Teheranul ameninţă că va vinde petrol pe euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

America vrea să atace Iranul pentru a zădărnici planurile Teheranului care vrea să-şi vândă, în curând, petrolul contra euro, şi nu dolari. Aceasta este teoria vehiculată cu insistenţă

America vrea să atace Iranul pentru a zădărnici planurile Teheranului care vrea să-şi vândă, în curând, petrolul contra euro, şi nu dolari. Aceasta este teoria vehiculată cu insistenţă în media de limbă engleză din Orientul Mijlociu.
Încă din ianuarie, guvernul iranian anunţa deschiderea, pe 20 martie, a unei pieţe de tranzacţii cu petrol. Ea va funcţiona sub numele de "Iranian Oil Bourse" (IOB) sau "International Oil Bourse". La bursa promisă se vor face tranzacţii în euro, şi nu în dolari. Potrivit declaraţiilor unor oficiali de la Teheran, locaţia bursei, care va distruge monopolul dolarului pe piaţa petrolului, este insula Kiş din Golful Persic, zonă liberă.

Plan mai periculos decât bomba
"Planurile Teheranului pot reprezenta pentru SUA un pericol mai mare decât bomba atomică iraniană", se arată în comentariile de pe internet. Luna trecută, preşedintele Bush îşi exprima îngrijorarea faţă de perspectiva unui sfârşit al hegemoniei petro-dolarului. "O bursă iraniană de succes va întări petro-euro ca alternativă pentru moneda de schimb în care se fac tranzacţiile cu petrol", admitea Bush. "Cu aceasta va lua sfârşit şi hegemonia petro-dolarului, iar noi trebuie să ne pregătim treptat pentru a evita o pierdere a echilibrului economic al Statelor Unite", preciza liderul american.

Saddam - un precedent eşuat
Publicaţia germană "Der Spiegel" prezintă trei teze ale conspiraţiei care ar putea duce la un război euro vs dolar pe piaţa petrolului. Prima: dacă Iranul îşi vinde petrolul în euro, scade puterea dolarului, şi cu acesta cea a SUA. Dar tranzacţiile Iranului, deşi după Arabia Saudită al doilea exportator de petrol din OPEC, nu au depăşit, în 2005, 55 miliarde de dolari. Comparativ, concernul texan ExxonMobil a făcut, anul trecut, tranzacţii cu petrol de peste 360 miliarde de dolari.
Cea de-a doua teză este că Teheranul încearcă să atragă prin această bursă ţările cu orientare antiamericană, finalitatea demersului său fiind una mai degrabă politică - prezenţă mai accentuată pe scena internaţională - decât una economică.
Cea de-a treia teză spune că Saddam Hussein a încercat şi el să înlocuiască petro-dolarul cu petro-euro în tranzacţiile Irakului. Rezultatul? Americanii au invadat Bagdadul şi Saddam a pierdut puterea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite