Teatrul din Deva, în renovări de 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎNTÂRZIERI Perioada lucrărilor de reparaţii este demnă de Cartea Recordurilor Actorii Teatrului din Deva vor să întocmească un dosar de înscriere a instituţiei de cultură în Cartea

ÎNTÂRZIERI Perioada lucrărilor de reparaţii este demnă de Cartea Recordurilor

Actorii Teatrului din Deva vor să întocmească un dosar de înscriere a instituţiei de cultură în Cartea Recordurilor. Artiştii susţin că teatrul merită această "faimă" pentru că este în reparaţii de 20 de ani.

Lucrările de restaurare a clădirii au fost demarate în 1998, însă nu s-au finalizat în întregime nici până astăzi. În tot acest timp, unele piese de teatru au fost puse în scenă în incinta Casei de Cultură "Drăgan Muntean", iar actorii au ajuns la limita răbdării.

"Această clădire este înregistrată ca monument, clădire de patrimoniu, stilul arhitectural - secession maghiar - este o ramură a stilului Art Nouveaux. Teatrul funcţionează aici de 52 de ani, dar din nefericire după 20 de ani, ca în Alexandre Dumas, de când au început lucrările de renovare, teatrul arată ca o ruină", a explicat directorul adjunct, Mihai Panaitescu. El a adăugat că lucrările stagnează complet de trei ani, deşi a făcut nenumărate demersuri. "Am găsit totuşi calea de a face haz de necaz şi am început demersurile pentru înregistrarea teatrului în Cartea Recordurilor, la categoria <> ", a mai precizat Panaitescu.

Cresc şansele pentru record

Directorul adjunct al teatrului, Mihai Panaitescu, spune că directorul instituţiei nu a cuprins niciun leu la capitolul reabilitare, iar lucrările nu vor fi finalizate prea curând.

"A fost şi va fi o sursă de spălat bani publici. Până acum, s-au băgat în reabilitare 5 milioane de euro, este o sursă de decontare a banilor publici". În replică, directorul instituţiei, Nicodim Ungureanu, susţine că a fost nevoie de o reevaluare a proiectului de reabilitare, pentru că nu putea aloca bani fără să ştie pentru ce lucrări.
"Eu am venit la conducere acum un an. Nu puteam să mă apuc fără să am un total a ceea ce era în teatru. Toate demersurile sunt pe cale de a se finaliza, le-am prezentat primăriei şi urmează să finalizăm lucrările de reabilitare", a declarat Ungureanu.

De la un stăpân la altul

De când au început lucrările de reabilitare, Teatrul Dramatic din Deva a fost sub tutela ba a municipalităţii, ba a Consiliului Judeţean Hunedoara. Abia după ce a ajuns definitiv în subordinea Consiliului Local Deva, s-au putut relua şi finanţa proiectele de reconstrucţie la clădire, susţin oficialii deveni. "Trebuie respectat stilul arhitectural pentru că este monument. Am lucrat cu o firmă franceză care nu a mai putut continua lucrările respectând etapele de restaurare. S-a făcut iarăşi licitaţie şi urmează să se finalizeze lucrările. Bani s-au alocat în fiecare an, câte 5-10 miliarde de lei, dar nu au avut specialişti şi i-au returnat la buget", declară primarul municipiului Deva, Mircia Muntean.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite