Ţeapă imobiliară la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sfert de milion de euro este paguba suferită de amatorii de apartamente în fază de proiect dată de un dezvoltator local Clujul, capitală a ţepelor imobiliare. Oraşul transilvănean

Un sfert de milion de euro este paguba suferită de amatorii de apartamente în fază de proiect dată de un dezvoltator local

Clujul, capitală a ţepelor imobiliare. Oraşul transilvănean îşi conturează această tristă faimă. După cazul Pasteur 10, o nouă întâmplare cu iz penal tulbură apele, până acum liniştite, ale afacerilor imobiliare transilvănene.

Judecătorii clujeni au hotărât ieri că Potra Mihai şi Iulian Cojoleanca vor petrece încă 29 de zile după gratii pentru că au vândut apartamente într-un imobil a cărui autorizaţie de construcţie era falsă.

Prejudiciul care le este imputat celor doi este de 250.000 de euro. Cum s-a ajuns la această stare de fapt? Mihai Potra a decis să construiască, pe un teren de 770 de metri pătraţi de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de patru etaje. Urma ca în 2008 să finalizeze 28 de apartamente. A început, ca majoritatea dezvoltatorilor, să le vândă încă din faza de proiect. Clienţii nu au lipsit.

A încasat de la aceştia sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de euro taxă de rezervare. Preţul mic cu care a ieşit pe piaţă i-a determinat pe amatorii de casă nouă să plătească în avans sume care depăşesc 200.000 de euro. Pentru a vinde cele 28 de apartamente, Potra a apelat la serviciile mai multor agenţii imobiliare clujene.

Până la 20 de ani de închisoare

Însă, în condiţiile în care statutul de agent imobiliar român permite oricui să se ocupe de tranzacţiile de profil, şi intermediarul imobiliar Iulian Cojoleanca s-a arătat interesat de vânzarea locuinţelor care urmau a fi construite de Mihai Potra. În prezent, Cojoleanca este şi el închis alături de dezvoltator, sub acuzaţia de a fi asociatul acestuia.

Pentru că este asimilat unui complice şi el riscă o pedepsă cu închisoarea cuprinsă între 10 şi 20 de ani, precum şi plata solidară cu dezvoltatorul a prejudiciului creat. Apărătorul lui Iulian Cojoleanca, avocatul Anatol Pânzaru, spune că acesta "a efectuat doar servicii de intermediere în vederea încheierii promisiunilor de vânzare-cumpărare.

A fost tot timpul convins că informaţiile furnizate de către investitor sunt reale. Această bună credinţă a fost fundamentată şi de existenţa proiectelor întocmite de către o societate de proiectare şi de contractul autentic de vânzare-cumpărare autentificat de către un notar din Cluj, contract din conţinutul căruia rezulta că la semnare s-a prezentat ca şi anexă autorizaţia de construcţie", precizează Pânzaru.

Acesta nu este însă primul caz clujean în care un imobil fără autorizaţie de construcţie este scos la vânzare pe piaţă. Tot în acest an agenţia imobiliară Cristal Cluj a vândut apartamente în ceea ce urma să fie un imobil cu zece etaje pe strada Pasteur.

Nici acest imobil nu avea autorizaţie de construcţie şi totuşi el a fost lansat pe piaţă, zeci de oameni fiind păgubiţi. Nimeni nu a fost însă arestat până în prezent pentru o infracţiune de asemenea amploare, săvârşită pe piaţa imobiliară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite