Teama de singurătate este indusă chiar de societatea modernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aţi întâlnit probabil persoane care, ori de câte ori se organizează un eveniment, hop şi ei. În multe astfel de situaţii, teama de singurătate este cauza reală a acestui tip de

Aţi întâlnit probabil persoane care, ori de câte ori se organizează un eveniment, hop şi ei. În multe astfel de situaţii, teama de singurătate este cauza reală a acestui tip de comportament.

Clienţi permanenţi ai barurilor, nelipsiţi de la orice petrecere. Sunt cei care suferă de multe ori de anuptafobie. Teama de a sta singur. O frică persistentă, anormală, necontrolabilă şi iraţională. La fel ca multe alte fobii, şi aceasta îi împiedică pe cei care i-au căzut victime să ducă o viaţă normală, făcându-i în majoritatea cazurilor dependenţi de cei apropiaţi.

Deşi de cele mai multe ori cauzele nu se cunosc, anuptafobia reacţionează ca un mecanism de apărare. Se poate ca cel care suferă de această fobie în trecut să fi suferit de singurătate. Pe de altă parte, putea fi doar martorul unui eveniment negativ suferit de o persoană care a rămas singură, izolată. În acel moment, subconştientul celui care suferă de anuptafobie percepe ameninţarea directă şi declanşează mecanismul de apărare. În astfel de situaţii, acesta gândeşte că lui nu i se va întâmpla aşa ceva, pentru că nu va sta niciodată singur.

De multe ori, în urma evenimentului negativ la care a fost martor sau pe care l-a suferit, teama există, dar fobia se poate declanşa mult mai târziu, chiar şi din cauza unui film sau în urma unei discuţii cu cei apropiaţi.
Simptomele apar în momentul în care persoana respectivă rămâne singură sau percepe faptul că se poate întâmpla acest lucru în curând. Respiraţia rapidă, pulsul neregulat, transpiraţia excesivă, ameţeala, senzaţia de gură uscată, incapacitatea de a gândi sau vorbi coerent sunt câteva din simptomele anuptafobiei. Piaţa occidentală oferă zeci de medicamente cu diverse efecte secundare, dar niciunul dintre acestea nu poate rezolva problema psihologică, ci doar suprimă simptomele.

La rândul lor, psihoterapiile (unele cu o durată de mai mulţi ani) sunt extrem de numeroase şi variate. Există chiar şi terapeuţi care afirmă că această fobie este cauzată de un dezechilibru energetic şi că singurul tratament eficient este cel cu bioenergie.

Rezolvarea? Terapii şi tehnici de relaxare

În ultimii ani, anuptafobia a fost caracterizată, în sens mai larg, şi ca teama de a nu rămâne fără partener, teama de "ştampila" pe care anturajul o poate pune, aceea de incapabil de a stabili o relaţie cu o persoană de sex opus. Este frica de a nu găsi perechea potrivită, vizibilă mai ales ca disperare în încercarea de a găsi un partener.

Unii subiecţi apelează chiar la măsuri extreme pentru a schimba acest statut. Un bărbat care se găseşte la a patra căsnicie la doar 37 de ani, o femeie care îşi schimbă prietenul în fiecare săptămână sperând mereu că îl va întâlni pe cel ideal, un băiat care face rost de numărul de telefon al unei fete şi o sună de 20 de ori pe zi, o tânără care insistă ca toate cunoştinţele sale să îi prezinte pe cineva cu care să poată ieşi sâmbătă seara sunt cazuri tipice de oameni care suferă de anuptafobie. "Cel mai rău aspect este însă acela că societatea chiar încurajează acest tip de comportament", avertizează Jean-Marc Harel-Ramond, psihoterapeut francez, autorul unor lucrări dedicate fobiilor.

Cel mai rău aspect este însă acela că societatea chiar încurajează acest tip de comportament. Ziarele sunt pline de nunţi fastuoase, cupluri mondene şi relaţii romantice... Tot acest bombardament subconştient induce teama şi aversiunea în faţa singurătăţii
Jean-Marc Harel-Ramond,
psihoterapeut

"Ziarele sunt pline de nunţi fastuoase, cupluri mondene şi relaţii romantice, filmele prezintă întâlniri întâmplătoare finalizate în mod fericit şi orice revistă prezintă cel puţin un articol de genul: <> sau <> . Tot acest bombardament subconştient induce teama şi aversiunea în faţa singurătăţii", explică specialistul francez.

Această teamă apare foarte des şi mai puţin criptic la copii, cărora, de regulă, le este teamă să rămână singuri, în întuneric, susţine psihoterapeutul. Pe de altă parte, psihologii şi psihoterapeuţii descoperă, pe parcursul dialogului cu pacientul, că de multe ori şi unul dintre părinţi are această "teamă de singurătate". Ca atare, specialiştii concluzionează că, de fapt, această teamă "se învaţă". Teama de a rămâne singur se poate ascunde sub masca multor altor probleme ale persoanei adulte, care intră într-un cabinet de psihoterapie. De cele mai multe ori, astfel de persoane sunt avide de a fi mereu prezente la petreceri, în lume, înconjuraţi de prieteni.

Fobiile, ca şi alte tipuri de probleme, se pot rezolva prin mai multe tipuri de terapii: terapie cognitiv-comportamentală, terapii corporale şi respiratorii, terapii creative, tehnici de relaxare, explică Jean-Marc Harel-Ramond.

"Nu este important neapărat tipul de terapie, ci mai ales motivaţia persoanei pentru a reveni la normalitate. Mai importantă ca fobia în sine este problema care a generat-o şi ce se ascunde în spatele ei", susţine specialistul francez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite