Taximetriştii au salariul cât ciubucul pe vremuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii firmelor de taximetrie din oraş susţin că au venituri cu 35-40 la sută mai mici decât în 2008. Service-ul şi leasingul constituie adevărate pietre de moară pentru cei 650  de taximetrişti sătmăreni.

Satu Mare este unul dintre oraşele cu cele mai scumpe taxiuri. Valoarea unora dintre maşinile rulate în regim de taxi în Satu Mare ajunge chiar şi la 40 de mii de euro.
 
Multe dintre maşinile scumpe au fost achiziţionate în leasing acum un an sau doi când se încă se câştigau bani buni din această afacere, iar concurenţa dintre firmele de taxi obliga patronii la investiţii: „S-au cumpărat şi maşini foarte scumpe pentru că era concurenţa mare şi clienţii sunt exigenţi. Acum, un taximetrist pleacă acasă în medie cu opt milioane de le vechi şi stă mai mult în trafic, câte 12 sau chiar16 ore. De anul trecut, veniturile şoferilor au scazut cu 35-40 la sută. Iar cheltuielile sunt în creştere”, spune Zorica Rus director executiv la Prima Taxi.

Mai puţini clienţi

Pe lângă creşterea ratelor la leasing şi a facturilor plătite la service din cauza drumurilor jalnice, scăderea cu circa 40 la sută a numărului de clienţi îi pune pe butuci pe unii taximetrişti: „Noi îi duceam pe oameni la servici. Este adevărat că mulţi şi-au cumpărat maşini din afară. Dar înainte de criză la fosta «23 August» de exemplu, oamenii mergeau cu taxiul la servici, şi nu numai directorii. Acum că jumătate sunt puşi pe liber, sau la alte firme mulţi au rămas fără serviciu, noi pe cine să mai ducem?!” spune Kerty Otto, directorul Cielo Taxi.
 
În staţia „Jazz” de pe Calea Traian, Emeric Mic, un tânăr taximetrist îşi aşteaptă clienţii: „Este ora opt şi uite stau de o jumătate de oră fără comandă. Este când stau şi două trei ore. Trebuie să stăm mai mult în trafic, să ne scoatem banii. Eu am noroc, e maşina tatălui meu. Alţii au de plătit leasing şi cheltuieli mari. Dacă mai şi intri cu maşina într-o groapă, e gaură curată. Facem un salar cât aveam ciubucul pe vremuri”.

Sindicatul cere daune Primăriei

Şoferii se plâng de cheltuielile mari cu reparaţiile maşinilor: „De multe ori, clienţii ne spun să nu mergem pe acolo că e rău drumul. E catastrofă cu gropile astea”. Sindicatul taximetriştilor pregăteşte procese Primăriei. „Vom da în judecată Primăria.
Fiecare taximetrist să ţină factura de la service, să cheme firma de asigurare să facă constatare, să facă poze, să strângă
acte doveditoare şi vom cere daune primarului”, se revoltă Dan Burulea, liderul Camerei Taximetriştilor Satu Mare.

Cheltuielile descurajatoare

Şoferii susţin că au o mulţime de cheltuieli care constituie adevărate găuri în veniturile lor. Echipamentele de taxare fiscalizată, atestatul, autorizarea, taxa locală de parcare Telpark, impozitele pe profit şi TVA după încasări şi multe altele constituie bătăi de cap pentru taximetrişti. O listă descurajatoare de costuri, ceea ce duce la creşterea numărului de taximetrişti ce lucrează la negru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite