Taximetriştii fac piraterie cu cagula pe cupolă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piraţii îşi răzuiesc tarifele de pe maşini şi reuşesc să evite astfel amenzile uriaşe aplicate de poliţiştii comunitari.

Taximetriştii pirat, care circulau fără probleme până anul trecut cu autorizaţii false lipite pe portierele maşinilor, au găsit o nouă modalitate să păcălească controalele autorităţilor. Speriaţi de controalele agenţilor Poliţiei Comunitare, care îi pescuiesc din staţii şi îi amendează cu 25.000 de lei, piraţii au adoptat o metodă inedită prin care reuşesc să evite sancţiunile uriaşe.
„Îşi trag un ciorap peste cupolă, îşi dau jos abţibildurile de pe maşină, dar se postează în staţii şi agaţă clienţii. Cei mai mulţi sunt în parcarea din centrul Complexul Studenţesc, însă încep să se împrăştie în tot oraşul”, a spus Ioan Traian, un şofer care practică taximetria de peste 17 ani. Astfel, oamenii legii nu le pot aplica o amendă de 25.000 de lei, ci doar una în valoare de cel mult 600 de lei. Poliţiştii comunitari susţin că au primit mai multe plângeri de la taximetriştii legali care reclamă noua specie de piraţi apărută în Timişoara de la începutul anului.

„Avem mai multe plângeri. Pentru a putea dovedi că unii fac taximetrie-pirat, poliţiştii comunitari trebuie  să se deghizeze în clienţi şi să circule cu maşina. Doar aşa putem să le aplicăm amenzi de 25.000 de lei. Pentru că trebuie să dovedim că aceştia percep taxe pentru a transporta clienţi”, spune agentul Dana Seracin, purtător de cuvânt al Poliţiei Comunitare Timişoara. Aceasta susţine că în perioada următoare vor urma controale cu poliţişti îmbrăcaţi în civil. Pe de altă parte, taximetriştii legali susţin că piraţii le fură clienţii. „În ianuarie şi februarie a mers foarte prost. Am avut cei mai puţini clienţi din ultimii ani”, susţine Florin Georgiu, un taximetrist. Peste 150 de şoferi care făceau taximetrie fără documente au fost amendaţi cu câte 25.000 de lei de poliţiştii comunitari, începând din luna octombrie a anului trecut.
„Cei mai mulţi nu aveau autorizaţii pentru a face taximetrie. Alţii s-au legitimat cu autorizaţia altui taximetru sau pur şi simplu ne-au prezentat autorizaţii falsificate”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare. Aproximativ 90% din piraţii sancţionaţi nu şi-au achitat amenzile la Finanţe. Ei au făcut contestaţie şi se judecă acum cu Poliţia Comunitară, solicitând instanţei să anuleze sancţiunea.
Alţi 120 de taximetrişti au fost amendaţi în ultimele luni pentru că nu aveau autocolante cu numărul de autorizaţie lipit pe portiere, nu respectau locurile de staţionare pentru preluarea de clienţi, nu purtau ecuson, aveau o ţinută necorespunzătoare sau circulau cu maşini murdare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite