Taximetre pe post de ambulanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care au nevoie de dializă sunt transportaţi, gratuit, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova de maşinile unei firme de taxi care are contract cu unitatea sanitară Conducerea

Bolnavii care au nevoie de dializă sunt transportaţi, gratuit, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova de maşinile unei firme de taxi care are contract cu unitatea sanitară

Conducerea Spitalului Judeţean Craiova a renunţat la serviciile Ambulanţei Dolj din cauza uzurii avansate în care se află maşinile şi a costurilor pe care acestea le implică. Locul ambulanţelor a fost luat, în urma unei licitaţii, de taxiuri.

Potrivit conducerii spitalului craiovean, s-a ajuns în această situaţie deoarece maşinile Ambulanţei nu mai făceau faţă din punct de vedere al uzurii fizice şi morale. "Sunt situaţii în care sunt depăşite de evenimente. De exemplu, cum a fost acum perioada de caniculă, cu sute de solicitări, nu este tocmai avantajos din punct de vedere al sănătăţii bolnavului să stai să aştepţi după o ambulanţă zeci de minute. Pe de altă parte, salvările sunt foarte vechi şi fizic, şi moral", ne-a declarat managerul Spitalului Judeţean Craiova, Cristina Calangiu.

Taxiul, mai ieftin decât ambulanţa

Până de curând, spitalul a avut contract cu Serviciul de Ambulanţă Dolj. Conducerea unităţii sanitare spune însă că a fost nevoită să renunţe la acest contract. A organizat o licitaţie, în urma căreia câştigătoare a fost desemnată o firmă din Craiova, care a cerut pentru serviciile oferite cu 150 de milioane mai puţin decât cei de la Ambulanţă. "Este vorba de o firmă de taxi.

Au venit cu o ofertă avantajoasă, jumătate din preţul cerut de Serviciul de Ambulanţă, iar condiţiile sunt altele", ne-a declarat managerul spitalului.

Despre serviciile pe care taxiurile le oferă spitalului, managerul ne-a spus: "Se asigură transportul de acasă la spital şi invers, pentru cei peste 120 de pacienţi dializaţi, care sunt aduşi de trei ori pe săptămână la spital". Bolnavii dializaţi sunt incluşi într-un program special, CAS plătind 110 dolari pentru fiecare dializă, iar Casa Judeţeană de Asigurări, 1.600.000 de lei.

Spitalul trebuie să le asigure bolnavilor transportul gratuit. Cu aceleaşi taxiuri sunt transportaţi şi pacienţii Spitalului de Neurologie Craiova, când trebuie să ajungă la tomograful de la Spitalul Judeţean, însă nu gratuit.

"Maşinile ne lasă în drum când ţi-e lumea mai dragă"

Parcul auto al Serviciului de Ambulanţă Dolj deţine 82 de autosanitare, dintre care 46 marca Dacia Break, cu o vechime de 20 ani, iar 28 cu un grad de uzură de 80 la sută. "50 de maşini se defectează foarte uşor şi ne lasă în drum când ţi-e lumea mai dragă. Toate acestea trebuie schimbate. Ca să întreţii o autosanitară veche, te costă mult mai mult decât una nouă.

Efectuarea unor reparaţii capitale la acestea, inclusiv cumpărarea de caroserii noi, ar costa aproape 100 milioane de lei vechi pentru fiecare vehicul", ne-a declarat directorul Serviciului de Ambulanţă Dolj, Cristian Gângioveanu. La ora actuală, în judeţul Dolj mai circulă 68 de ambulanţe. Dintre acestea, 55 pot fi casate, fiind uzate atât fizic, cât şi moral. Ministerul Sănătăţii a suplimentat parcul auto, la începutul săptămânii, cu încă cinci maşini, trei aduse de la Deva şi două de la CFR. Foarte puţine însă, potrivit medicilor, pentru a acoperi necesarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite