Taxe pentru noroi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozitul cel mai mare este plătit în cartierele fără infrastructură Sute de timişoreni, care locuiesc în cartierele noi, plătesc taxe şi impozite maxime, deşi nu au drumuri

Impozitul cel mai mare este plătit în cartierele fără infrastructură

Sute de timişoreni, care locuiesc în cartierele noi, plătesc taxe şi impozite maxime, deşi nu au drumuri asfaltate, iar reţelele de utilităţi le-au introdus pe banii lor.

Cartierele de case de la marginea Timişoarei sunt considerate de lux, astfel că şi impozitul impus de Primăria Timişoara este cel mai mare. În această situaţie este şi zona Girocului, din Timişoara, unde locuitorii plătesc impozit diferit. Cei de la blocuri plătesc un impozit mai mic, iar cei care locuiesc la case plătesc tarife maxime.

Problema e că în timp ce persoanele care stau la blocuri beneficiază de toate utilităţile, de străzi asfaltate şi chiar de parcări, cei care stau la case au parte de praf vara, noroi iarna, iar reţelele de utilităţi le-au introdus în mare parte pe banii lor.

Oamenii au plătit ţevile

"Plătim condiţii de oraş, de zonă rezidenţială, de cartier de lux, dar uitaţi ce drum avem. Vara, când trece o maşină pe aici, se ridică un praf de nu mai poţi respira. Pentru canalizare, noi am plătit ţevile şi primăria a plătit manopera. Ştiţi cât ne-am rugat de ei să ne aducă utilităţi?", spune Margareta Munteanu, care locuieşte în cartierul Girocului din 1950.

Impozitarea se face şi preferenţial

Arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, declară că dacă sunt cazuri de proprietari cărora li se impune impozit maxim, dar nu au toate condiţiile aferente unei astfel de zone, atunci pot fi taxaţi mai puţin.
"Au fost persoane care au venit la noi, ne-au arătat, cu documente, că nu au toate condiţiile pentru zona A de impozitare şi atunci i-am introdus într-o zonă inferioară", spune Sorin Ciurariu.

"Cum să merg eu la primărie să spun că pe strada Mureş e drum de pământ? Dar ei nu ştiu ce drumuri sunt în oraş?", întreabă Margareta Munteanu, nemulţumită de faptul că ar trebui să piardă timp prin primărie şi să cheltuie alţi bani, fără să aibă garanţia că i se va reduce impozitul.

Taxe impuse pentru privilegiile din viitor

Potrivit primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, impozitarea s-a regândit în funcţie de privilegiile de care vor beneficia anumiţi proprietari atunci când toate lucrările de investiţii în infrastructură şi reţele de utilităţi vor fi terminate.

"Statutul de oraş face ca impozitele să fie mai mari. S-a impus impozit de zonă rezidenţială pentru că se presupune că aceste zone vor beneficia de un statut privilegiat faţă de restul oraşului", spune Ciuhandu.

Comparaţie

La doar doi kilometri de cartierul Girocului încep casele din localitatea vecină, Giroc. Proprietarii de aici plătesc impozite de trei ori mai mici şi au drumuri asfaltate, reţele de apă şi canalizare, gaz şi curent electric. În numeroase cazuri, condiţiile pe care le au unii locuitori din Timişoara sunt mai proaste decât cele de la sate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite