Taxa de primă vânzare, amânată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Mediului a propus coaliţiei de la guvernare să amâne taxarea la prima vânzare a maşinilor deja înscrise în România.

Taxa de poluare va fi aplicată în continuare maşinilor noi, dar cu o reducere de 25%. Timp de cinci ani, începând din 2007, toţi miniştrii Mediului şi toate guvernele au susţinut fără echivoc taxa auto. Acum,  iată că o simplă pancartă din Piaţa Universităţii l-a convins pe Laszlo Borbely că legea proaspăt intrată în vigoare poate să fie anulată pe jumătate.

Ministrul Mediului a propus, ieri, coaliţiei ca taxa auto de primă vânzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%. Propunerea a fost avansată în şedinţa de luni a coaliţiei şi ar urma să fie introdusă prin ordonanţă de urgenţă.

Argumente contradictorii

Motivul amânării ar fi fost acela că proprietarii de maşini vechi nu au înţeles complet sistemul şi nu au avut, astfel, timp suficient să îşi vândă autovehiculele.

Un alt argument a fost acela că foarte multe persoane vor să vândă maşinile vechi, însă taxa pe care trebuie să o achite cumpărătorul depăşeşte de multe ori valoarea autovehiculului. Oficialii Ministerului Mediului ştiau însă despre aceste probleme, întrucât modul de calcul a fost stabilit de specialiştii instituţiei, existând şi câteva simulări.

Justificări penibile

Laszlo Borbely susţine că România a fost obligată de Uniunea Europeană să introducă taxa de poluare, lucru complet neadevărat. Dimpotrivă, Curtea Europeană de Justiţie a decis, anul trecut, că taxa auto din România aplicată de la 1 ianuarie 2008 până anul trecut este ilegală. 

„Aceasta este esenţa, Uniunea Europeană ne-a obligat să luăm această decizie. Noi acum spunem Uniunii Europene că este totuşi o masă destul de mare de oameni care trebuie să aibă încă un răgaz să-şi poată vinde maşinile", a spus ministrul.

"Suspendarea taxei pentru prima vânzare a maşinilor vechi reprezintă o decizie politică luată într-un moment bun."
Laszlo Borbely
ministrul Mediului

Miniştrii care au susţinut taxa

Sulfina Barbu (PDL) - 2004-2008
Nicolae Nemirschi (PSD) - decembrie 2008-octombrie 2009
Elena Udrea (PDL) interimar - octombrie 2009 - decembrie 2009
Laszlo Borbely (UDMR) - 2009 -prezent

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite