Taxa pe viciu, umflată de accize şi TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

că, în loc de 20 de eurocenţi pe pachetul de ţigări, propuşi de iniţiator, respectiv 70 de eurocenţi pe litrul de vin, scumpirea acestor produse va fi mult mai mare, de 45 eurocenţi - 16.000

că, în loc de 20 de eurocenţi pe pachetul de ţigări, propuşi de iniţiator, respectiv 70 de eurocenţi pe litrul de vin, scumpirea acestor produse va fi mult mai mare, de 45 eurocenţi - 16.000 lei vechi - la ţigări şi de 1,7 euro, la alcool, adică 60.000 de lei în plus pe litru de vin sau jumătatea de vodcă. Pachetul de ţigări cu preţ mediu va ajunge la peste 50.000 lei, iar jumătatea de vodcă va depăşi 200.000 lei. Iar din cauza mecanismului de aplicare a accizei, ţigările ieftine se vor scumpi mai mult decât cele cu preţ mare. Dacă taxa pe viciu de 7.000 lei ar fi fost calculată după aplicarea TVA şi accizei la preţul de bază al acelor produse, s-ar fi ajuns la sume ceva mai mici, pentru că nu s-ar mai fi adăugat bazei iniţiale de impozitare.
Reprezentanţii producătorilor de ţigări şi alcool sunt convinşi că autorităţile nu vor putea găsi o modalitate ca să evite plata de TVA peste aceste taxe, deoarece "ar trebui să se schimbe prea multe legi şi reglementări fiscale". Cu toţii se aşteaptă la o escaladare a contrabandei cu ţigări ieftine şi la o dezvoltare fără precedent a comerţului cu alcool produs în cazane artizanale. Un grup de 37 de parlamentari au sesizat Curtea Constituţională asupra acestei legi, ceea ce va prelungi oricum termenul de la care ar putea fi aplicată. Curtea Constituţională va dezbate sesizarea abia peste două săptămâni, la 15 martie, amânarea fiind motivată prin faptul că proiectul conţine peste 800 de articole, desfăşurate pe mai mult de 240 de pagini. În legătură directă cu taxa pe viciu sunt invocate articolele 16 şi 56 din Constituţia României, care prevăd, pe de-o parte, egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi, pe de altă parte, aşezarea justă a sarcinilor fiscale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite