Taxa pe viciu a dus la creşterea contrabandei cu ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

un calendar de creştere a accizelor stabilit şi convenit cu Uniunea Europeană. Trebuie să ştim că orice majorare a taxelor duce la creşterea contrabandei", a explicat Bodu. Acesta spune că

un calendar de creştere a accizelor stabilit şi convenit cu Uniunea Europeană. Trebuie să ştim că orice majorare a taxelor duce la creşterea contrabandei", a explicat Bodu. Acesta spune că fenomenul este greu de controlat, în condiţiile în care Garda Financiară, instituţie aflată în subordinea Fiscului, are doar 1.000 de comisari în toată ţara. "Este foarte greu de urmărit, întrucât ţigările nu intră în ţară cu containerul, ci cu sacoşa", a mai spus preşedintele ANAF.

Accizele colectate, în "cădere liberă"
Potrivit datelor prezentate ieri de către preşedintele ANAF, veniturile la bugetul de stat au crescut, în primele opt luni ale acestui an, cu 15,27% până la 40 miliarde de lei (n.r. - aproximativ 11 miliarde de euro). Dacă la impozitul pe profit sau pe venit, taxe vamale sau TVA s-au înregistrat creşteri semnificative, la capitolul "accize", avansul real înregistrat în perioada ianuarie-august a.c. a fost de doar 5,92%. "Există la nivelul sectoarelor accizabile probleme de evaziune fiscală. Tocmai de aceea intenţionăm modificarea legii", a spus Bodu. Acesta s-a referit la un proiect de lege privind combaterea evaziunii fiscale în domeniul produselor accizabile, elaborat de ANAF şi care a fost trimis spre avizare Ministerului Finanţelor Publice.

Estimări sumbre
Preşedintele ANAF nu cunoaşte sumele încasate la bugetul pentru sănătate din taxa pe viciu, dar crede că există o creştere a acestora. "E adevărat că taxa pe viciu a adus încasări foarte bune la Ministerul Sănătăţii, dar cineva - nu cred că ANAF are competenţa - ar trebui să vadă dacă suntem pe plus sau suntem pe minus", a explicat Bodu. Acesta a anunţat că în perioada următoare va primi de la cei patru mari producători de ţigări care activează pe piaţa românească, pe baza protocolului semnat cu aceştia, estimări privind contrabanda în domeniu. Potrivit estimărilor JTI, unul dintre marii producători de tutun din România, contrabanda cu ţigări a ajuns, după introducerea taxei pe viciu, la aproximativ 13%, respectiv 100 milioane de euro, faţă de circa 8%, înainte.
Reamintim că, la începutul lunii mai, acciza minimă la ţigări a crescut cu 54,7%, la 30,83 euro/1.000 de ţigarete, potrivit unei ordonanţe a guvernului privind consolidarea în acciză a aşa-numitei taxe pe viciu, menită să susţină încasările la fondul de asigurări de sănătate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite