Taxa de primă înmatriculare va fi returnată doar în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Haosul provocat de cele două variante ale taxei auto a continuat şi ieri. Mihai Hură, director adjunct în Ministerul Finanţelor, a susţinut că taxa auto sau eventualele diferenţe între

Haosul provocat de cele două variante ale taxei auto a continuat şi ieri. Mihai Hură, director adjunct în Ministerul Finanţelor, a susţinut că taxa auto sau eventualele diferenţe între actuala variantă de calcul şi cea nouă nu vor putea fi recuperate decât în instanţă.

Duminică, reprezentantul Direcţiei de Afaceri Externe a Guvernului, Adrian Ciocănea, susţinuse că procedura de recuperare a banilor va fi prevăzută în normele de aplicare a actului normativ prin care s-a stabilit noua formă a taxei.

"Taxa a fost percepută potrivit prevederilor Codului Fiscal în vigoare şi nu se restituie. Este adevărat că oricărei persoane i se asigură accesul liber la justiţie. Dacă cetăţeanul parcurge toţi paşii până la recurs şi există hotărâre definitivă judecătorească, nici Hură, nici Vosganian nu au cum să se opună unei hotărâri judecătoreşti definitive, deci va restitui", a declarat, ieri, Mihai Hură.

El a explicat că veniturile din această taxă au fost încasate în temeiul unei legi care nu a fost contestată la Curtea Constituţională şi care este aprobată de Parlamentul României.

PSD şi PD-L, declaraţii populiste

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, că PSD nu va vota taxa de primă înmatriculare pentru că este o măsură antieconomică şi antiecologică care împovărează şi mai mult cetăţenii. Geoană a precizat că formaţiunea pe care o conduce va face tot posibilul ca această taxă să nu intre în vigoare şi a făcut apel către celelalte formaţiuni să respingă şi ele ordonanţa.

În acest sens, PSD va face tot posibilul ca această OUG să fie dezbătută în parlament, la comisii, chiar în prima săptămână a sesiunii parlamentare. Şi liderul PD-L, Emil Boc, a anunţat, ieri, că democrat-liberalii urmează să depună săptămâna viitoare, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă prin care vor solicita anularea taxei de primă înmatriculare şi restituirea banilor celor care au achitat-o deja.

Emil Boc a spus că taxa de primă înmatriculare este ilegală, susţinând că este în contradicţie cu directivele Uniunii Europene. În primăvara anului trecut, fostul ministru al mediului, Sulfina Barbu, colegă de partid cu Emil Boc, a fost unul dintre susţinătorii taxei de primă înmatriculare.

Situaţie contradictorie

Dacă parlamentul nu va vota ordonanţa guvernului de modificare a taxei de primă înmatriculare, România va rămâne cu vechea variantă incriminată de Comisia Europeană. Singura soluţie ar fi desfiinţarea ambelor variante ale taxei şi restituirea banilor către proprietarii de autovehicule care au fost obligaţi să plătească.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite