Taxa de filmare alungă producătorii de film din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştiul a devenit prea scump pentru producătorii de film. Dacă anul trecut singura taxă percepută era în sectorul 3 al Capitalei, pentru filmări în Centrul istoric, pentru 2006,

Bucureştiul a devenit prea scump pentru producătorii de film. Dacă anul trecut singura taxă percepută era în sectorul 3 al Capitalei, pentru filmări în Centrul istoric, pentru 2006, municipalitatea a impus una nouă, printr-o hotărâre de consiliu general.
Astfel, "închirierea" unui metru pătrat de teren pe zi, în Bucureşti, costă între 320.000 lei vechi şi 720.000 lei vechi, în funcţie de încadrarea zonei utilizate. Este cea mai mare taxă dintre toate cele 15 aplicate de municipalitate pentru "utilizarea temporară a locurilor publice". Decizia a atras protestul producătorilor şi cineaştilor români, care speră ca, astăzi, la întâlnirea cu reprezentanţii Primăriei Capitalei, să îi convingă pe aceştia să micşoreze nivelul taxei "pe cale amicală". "Nu ştiu de ce li s-a părut lor că din acest domeniu o să se îmbogăţească. Dacă cineva îşi închipuie că Bucureştiul va rămâne la fel de atractiv la aceste tarife, se înşală", ne-a declarat, ieri, regizorul Cristian Mungiu. Opinia sa este împărtăşită şi de Bogdan Moncea, director de marketing la CastelFilm. "La New York, Los Angeles şi Londra nu există nici o taxă", susţine Bogdan Moncea. Pentru o zi de filmare în Bucureşti, costurile ar putea ajunge până la 20.000 dolari, în condiţiile în care la Paris nu depăşesc 1.000 euro/zi, iar la Praga valoarea taxei pentru un metru pătrat este de 0,6 dolari. "De ce ar mai filma cineva la Bucureşti la ora actuală, când ar putea alege Paris, Budapesta sau Praga, care oferă alte atracţii. În mod cert, străinii vor fi influenţaţi negativ în momentul în care se vor lovi de această taxă", a adăugat Moncea. Producătorii de film mai trebuie să onoreze plăţi pentru utilizarea parcărilor (aproximativ 40 milioane lei/zi pentru zece camioane), dar şi pentru jandarmii care asigură protecţia. Cel mai afectat va fi filmul românesc, care nu îşi va permite să achite taxa din bugetele şi aşa "subţiri" de care beneficiază.

Comparativ cu celelalte taxe percepute de municipalitate, cea pentru utilizarea locurilor publice pentru filmare şi fotografiere profesionistă este exorbitantă. Aceasta s-ar putea apropia oarecum de cea impusă pentru spectacolele în aer liber, cu valoare între 107.000 lei (zona D) şi 240.000 lei (zona A). Chiar şi pentru utilizarea domeniului public pentru jocuri de noroc sau schimb valutar taxele sunt de cinci ori mai mici - între 69.000 şi 150.000 lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite