Taxa pe eşapament, aberaţia Sulfinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E SO2=2 * Ks * C, unde Ks este conţinutul de carburant, exprimat în masă relativă (pentru 0,1 la sută în carburant Ks este 0,1/100 = 0,001), iar C este consumul de carburant. Aceasta este doar

E SO2=2 * Ks * C, unde Ks este conţinutul de carburant, exprimat în masă relativă (pentru 0,1 la sută în carburant Ks este 0,1/100 = 0,001), iar C este consumul de carburant.
Aceasta este doar una din formulele pe care trebuie să le aplice o firmă pentru a-şi putea plăti dările către Fondul de Mediu. În caz contrar, de la 1 februarie, va plăti amenzi de până la 25 milioane de lei. Declaraţiile pentru plata taxelor pentru emisiile de poluanţi în atmosferă, cum sunt numite oficial, trebuie depuse la Administraţia Fondului de Mediu, unde funcţionarii refuză să-i ajute pe contribuabili. Pentru un an întreg, suma de plată este între 50.000 de lei şi 600.000 de lei la firmele cu parc auto. N-ar fi o povară prea mare, dar problemele apar la calcul. Formulele matematice ar da bătăi de cap chiar şi unui absolvent de matematică, iar formularele de declaraţie rivalizează cu fişele fiscale. "Metodologia de calcul este mai stufoasă", recunoaşte Cornel Brezuică, directorul Direcţiei Venituri din cadrul AFM, "dar firma trebuie să calculeze singură cât are de plată". Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, nu a popularizat în nici un fel noua taxă, probabil de teama că i s-ar putea cere să explice formulele de calcul.
Taxa pentru emisiile de poluanţi în atmosferă a fost ignorată de mai toate firmele, până în această lună. După adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, care reglementează activitatea Fondului de Mediu, nedeclararea emisiilor maşinilor de către agenţii economici se pedepseşte cu amenzi între 20 şi 25 milioane de lei. "Până acum nu ştiam că trebuie să plătim o astfel de taxă, dar a apărut ordonanţa şi am aflat de ea. Am înţeles că Garda de Mediu este pe teren şi face prăpăd pe tema asta", ne-a declarat directorul economic al unei firme din Bucureşti. La Administraţia Fondului de Mediu, nimeni nu oferă îndrumări despre cum ar trebui completate declaraţiile. Există un program pe calculator, dar care nu este omologat, iar fiecare greşeală poate face gaură în bugetul firmei. "Este ceva de genul ?Hai să mai depunem nişte acte?, pentru că sumele de plată sunt mici. Pentru o firmă de transport, taxa pe anul 2005 a fost de 600.000 de lei, iar pentru o alta de doar 50.000 de lei. Ce nu înţeleg eu este de ce doar firmele trebuie să plătească aceşti bani. De ce nu şi persoanele fizice?", spune un contabil aplecat peste o masă încărcată cu zeci de declaraţii.
Executare silită pentru rău-platnici
"Toţi agenţii economici sunt obligaţi să plătească, fiind exceptate doar instituţiile publice şi organizaţiile nonguvernamentale. Ne gândim ca în viitor să simplificăm procedura şi poate să introducem această taxă în taxa de drum sau în accizele la benzină", mai spune Cornel Brezuică. Dacă o firmă nu a plătit niciodată taxa pe maşini şi o va face în ianuarie, va trebui să achite retroactiv sumele datorate. Garda de Mediu are obligaţia, prin lege, să facă verificări numai la firmele care au făcut declaraţii. În momentul în care trece perioada legală de plată, AFM poate aplica măsurile de recuperare a creanţelor prin executare silită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite