Taxă pentru dezlegarea de cununie, la biserică!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii din satele doljene care vor să se cunune religios la oraş sunt obligaţi să achite, mai întâi, o taxă la preotul din localitatea de domiciliu Taxă între 50 şi 200 de lei.

Tinerii din satele doljene care vor să se cunune religios la oraş sunt obligaţi să achite, mai întâi, o taxă la preotul din localitatea de domiciliu

Taxă între 50 şi 200 de lei. Zeci de cupluri din Dolj care‑şi unesc destinele în faţa lui Dumnezeu la o biserică din Craiova, în această perioadă, achită aceste sume pentru... dezlegarea de cununie pe care le-o acordă preotul din localitatea lor de domiciliu. Cu chitanţa care dovedeşte că au achitat această taxă, aceştia pot merge la un alt lăcaş de cult din Craiova ca să fie cununaţi. Decizia, care a stârnit controverse, aparţine Arhiepiscopiei Craiovei.

Hotărârea a fost luată de Arhiepiscopia Craiovei, la presiunile unor preoţi craioveni nemulţumiţi de faptul că enoriaşii preferă să se cunune religios la bisericile mari din centrul Craiovei. Potrivit reglementării interne a Arhiepiscopiei, taxa achitată la preotul din localitatea de domiciliu va intra în bugetul parohiei pe a cărei rază locuieşte cuplul.

Taxa pentru... dezlegarea de cununie, numele dat birului de către mai mulţi preoţi craioveni, diferă de la biserică la biserică, însă, conform unei cutume locale, ea se ridică la jumătate din taxa care trebuie achitată pentru cununia religioasă în lăcaşul de cult ales. 200 de lei este suma maximă pe care tinerii trebuie să o scoată din buzunar ca să se poată cununa la Craiova.

"Bir" contestat de preoţii de la oraş

"Este absurdă această măsură şi cred că fără precedent în România. Eu nu pot să cunun pe cei care vin la mine decât dacă îmi aduc chitanţa de la parohul lor! Prin acest lucru s-a încercat protejarea parohiilor mici în detrimentul mireanului care doreşte să-l aibă aproape în acele momente pe parohul de care este mai apropiat sufleteşte", susţine unul dintre preoţii craioveni.

Acesta ne-a mai declarat că, în cazul în care un preot acceptă să cunune doi tineri dintr-o altă parohie fără ca aceştia să prezinte "dezlegarea de cununie", atunci el riscă să fie reclamat la protoieria de care aparţine şi sancţionat pentru că nu a ţinut seama de rânduiala Arhiepiscopiei. "Reclamaţiile vin de la colegii noştri, care consideră că le furăm enoriaşii şi astfel contribuim la sărăcirea parohiei lor...", mai susţine acelaşi preot.

Tinerii s-au resemnat

Puşi în faţa imposibilităţii de a se cununa religios acolo unde doresc dacă nu achită această taxă, tinerii doljeni acceptă să plătească sume cuprinse între 50 şi 200 de lei noi pentru a obţine peticul de hârtie care să le permită să meargă la o altă biserică.

"Nu prea am înţeles despre ce este vorba, dar dacă am văzut că e musai, m‑am dus şi am vorbit cu preotul de la biserica noastră şi am plătit un milion jumate. Mi-a tăiat părintele chitanţa şi cu ea am mers în centru, la Biserica Modona Dudu, unde m-a cununat un alt părinte", ne-a declarat Cristian Anghelache, unul dintre tinerii proaspăt căsătoriţi, care a trebuit să scoată din buzunar aceşti bani.

Preotul care încalcă hotărârea riscă sancţiuni

Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, Gheorghe Cioiu, a recunoscut ieri că decizia aparţine Arhiepiscopiei Craiovei şi că are menirea de a opri exodul enoriaşilor craioveni spre bisericile mari din centrul Craiovei. "Este o hotărâre a Arhiepiscopiei Craiovei, luată în urma discuţiilor şi consultărilor cu preoţii craioveni.

S-a încercat astfel să se evite aglomerarea bisericilor importante din oraş. Cuantumul acestei taxe este fixat de fiecare Adunare Parohială în parte, noi neimplicându‑ne de niciun fel în stabilirea ei. În cazul în care un preot craiovean încalcă această hotărâre, atunci el poate fi sancţionat cu mustrare sau alte pedepse stabilite atunci când s-a luat această decizie. Din păcate, nu ştiu dacă şi în alte zone ale ţării se practică această taxă", ne-a declarat Gheorghe Cioiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite