Taxă auto triplă, cu plata din greşeală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza unei erori, mii de oameni au plătit taxa de poluare auto cu valoare triplată înainte de termenul stabilit de Guvern. Ei aşteaptă acum să îşi primească banii înapoi.

Autoturismele programate pentru înmatriculare în ultima săptămână la Registrul Auto Român (RAR) vor intra în verificări pe noua taxă, cu o valoare triplă. Guvernul a decis pe 4 decembrie triplarea taxei auto pentru maşinile second-hand, iar decizia privind suspendarea aplicării taxei auto pentru maşinile noi se va aplica începând de mâine, potrivit precizărilor făcute de Executiv.

Cozi la RAR şi proteste în stradă

Peste 150 de şoferi au protestat, marţi, la Târgu Mureş, faţă de noua taxă auto, blocând cu maşinile centrul municipiului, iar la Bistriţa câteva zeci de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii, nemulţumite că taxa de poluare a fost percepută încă de marţi la noua valoare. Contestatarii au afirmat că vor continua să protesteze până când Guvernul va renunţa la taxă, fiind dispuşi să meargă chiar şi la Bucureşti.

Proteste similare au avut loc şi în judeţul Maramureş, unde aproximativ 100 de proprietari de maşini au ieşit luni în stradă, potrivit NewsIn. Sute de şoferi au stat marţi ore întregi la coadă, la Serviciul de Înmatriculări Auto din Vaslui, sperând că îşi vor putea înscrie repede maşinile înainte de majorarea taxei.

La Cluj-Napoca, sute de şoferi clujeni au aşteptat în frig, timp de două ore, deschiderea ghişeelor. Şoferii au aflat, însă, cu stupoare că taxa de poluare auto triplată se plăteşte deja cu o săptămână mai devreme decât anunţase iniţial Guvernul. Acest fapt s-a datorat unei erori de procedură.

Din textul publicat, luni, în Monitorul Oficial lipseau data la care intră în vigoare noua modalitate de calcul a taxei, dar şi tipul de autovehicule exceptate de la plată. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au declarat că toţi cei care au plătit noua taxă vor primi banii înapoi. Ministrul Mediului, Korodi Attila a refuzat să semneze ordonanţa de urgenă, astfel că aceasta a fost iscălită de secretarul de stat Lucia Varga.

“Sunt nemulţumit de faptul că nu a existat o analiză serioasă înainte ca această măsură să fie luată. Nu au existat nici consultările obişnuite cu cei de la Comisia Europeană, nici obişnuita analiză pe care o făceam de obicei atunci când vorbeam despre vreo modificare a taxei auto”, a explicat Korodi decizia sa.

Mai multe înmatriculări

Potrivit reprezentanţilor RAR, numărul zilnic de verificări efectuare de RAR, cât şi operaţiunile necesare pentru calculul taxei de poluare auto se ridică la 5.000 în cele 40 de sucursale din ţară şi din Bucureşti. Instituţia a anunţat că în perioada Sărbătorilor îşi închide porţile. Astfel, în intervalul 25 decembrie 2008 - 4 ianuarie 2009, toate unităţile RAR din ţară vor fi închise, activitatea urmând să fie reluată din 5 ianuarie.

Numărul autovehiculelor mai vechi de zece ani înmatriculate s-a dublat în luna octombrie comparativ cu primele şase luni ale anului. În octombrie au fost înmatriculate 27.802 autovehicule. În total, în primul semestru ianuarie-iunie, s-au înregistrat 14.441 autovehicule, iar în lunile iulie-octombrie s-a ajuns la 73.997 autovehicule.

Introdusă în Codul fiscal de la începutul anului trecut, taxa de primă înmatriculare a devenit, din martie 2007, obiectul unei proceduri de încălcare a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Între timp, autorităţile române au avut mai multe runde de negocieri cu Comisia Europeană pentru ca aceasta să accepte forma de calcul a taxei.

Ultima revizuire a taxei de primă înmatriculare, cea de-a treia, a fost făcută după ce Camera Deputaţilor a adoptat, la mijlocul lunii februarie, o moţiune simplă a Partidului Democrat Liberal prin care se cerea anularea taxei. Guvernul a luat în calcul prevederile moţiunii şi a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă în primăvara acestui an actuala formă a taxei. Taxa de primă înmatriculare a fost redenumită „taxa de poluare“ şi se aplică începând cu 1 iulie 2008.

Guvernul a decis în urmă cu trei săptămâni suspendarea, în perioada 1 decembrie 2008 - 31 decembrie 2009,  aplicării taxei auto pentru maşinile noi Euro 4 care nu depăşesc capacitatea cilindrică de 2.000 cm cubi. Decizia urma să fie pusă în practică de la 1 decembrie, dar Guvernul a hotărât aplicarea din 15 decembrie, în lipsa unui răspuns pozitiv de la CE până la această dată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite