Taxa auto, învinsă în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un arădean a câştigat procesul cu statul român în privinţa taxei de primă înmatriculare. Magistraţii Tribunalului Arad au considerat că perceperea acestei taxe este ilegală şi au

Un arădean a câştigat procesul cu statul român în privinţa taxei de primă înmatriculare. Magistraţii Tribunalului Arad au considerat că perceperea acestei taxe este ilegală şi au hotărât returnarea sumei.

Administraţia Finanţelor Publice Arad a anunţat că va ataca hotărârea cu recurs. Ilie Iluna şi-a cumpărat în vară, din Austria, un autoturism din 2002 în valoare de 9.700 de euro.

El a fost nevoit să mai achite şi taxa de înmatriculare în valoare de 6.200 lei noi, adică aproximativ 2.000 de euro. Tribunalul Arad i-a dat câştig de cauză motivând că regimul juridic este discriminatoriu pentru autovehiculele aduse în România din comunitatea europeană, de vreme ce acestea au fost deja înmatriculate.

Acesta este de altfel şi motivul invocat de Comisia Europeană pentru Declanşarea procedurii de infringement (încălcarea Tratatului de aderare) împotriva României. Săptămâna trecută, ministrul de finanţe Varujan Vosganian declara că "nicio instanţă nu a dat vreo decizie că această taxă nu este în spiritul legislaţiei europene.

Dacă acest caz nu ajunge la Curtea Europeană de Justiţie, nu avem nicio bază legală de a o returna". Din martie 2007, atunci când a fost declanşată procedura de infringement, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au evitat în permanenţă să clarifice problema taxei auto. Toate soluţiile propuse de partea română au căzut rând pe rând până acum.

Comisia Europeană a decis, luna trecută, să deschidă a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României, considerând că răspunsurile autorităţilor române au fost nesatisfăcătoare. (Sorin Ghica, Mihai Duţă)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite