Taxa Nicolaescu ridica podul de tigari peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pachetul de Carpati, care costa acum 22.000 lei, va avea un pret de 57.000 lei daca, de anul viitor, pe langa accize, fumatorii vor plati taxa de viciu, de un euro. Desi prin aceasta masura s-ar putea

Pachetul de Carpati, care costa acum 22.000 lei, va avea un pret de 57.000 lei daca, de anul viitor, pe langa accize, fumatorii vor plati taxa de viciu, de un euro. Desi prin aceasta masura s-ar putea strange 1,75 miliarde de euro, anual, autorul propunerii, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca spera in 200 milioane euro in plus la buget. Sa fie restul inghitit de contrabanda sau se va micsora drastic consumul de tigari?
In Romania, consumul de tutun anual este de 35 miliarde tigarete, ceea ce inseamna 1,75 miliarde pachete cu tigari. Aplicarea unei taxe de un euro pe fiecare pachet ar trebui sa aduca bugetului aproape 2 miliarde de euro. In tarile vecine, introducerea taxelor mai mari a umflat veniturile contrabandistilor si a pagubit industria tutunului. In Ungaria si Lituania, tari care au crescut nivelul accizelor, piata neagra a sarit la 45-50%, iar acest lucru se asteapta si in Romania, unde deocamdata este de cel mult 10%. Efectele vor fi cu atat mai pronuntate cu cat nivelul de trai al romanilor nu se compara cu cel al tarilor vecine. Daca in prezent o persoana care fumeaza un pachet de tigarete pe zi si are salariul mediu net pe economie aloca 14% din venituri acestui viciu, de anul viitor, ponderea tigarilor in cheltuielile sale va ajunge la 30%. Romanii care nu se pot lasa de fumat vor trebui sa se orienteze spre tigarile de contrabanda care abunda in piete. Temerea este impartasita si de oficialii institutiilor de control fiscal, unul dintre acestia declarandu-ne ca ,va fi foarte greu de combatut contrabanda mai ales ca legea nu o considera infractiune. Cei care cara tigari cu TIR-ul, daca sunt prinsi, scapa cu o amenda (!). Pe de alta parte, o crestere a taxelor ar avea efecte benefice asupra sanatatii. Ungurii au consumat cu 17% mai putine tigari dupa supraaccizare, iar numarul celor care s-au lasat de fumat a crescut. E drept ca accizele din Ungaria au scumpit tigarile cu doar 35 la suta, iar la noi taxa Nicolaescu le va scumpi cu 100-150 la suta. Contrabanda cunoaste deja o amploare deosebita, avand in vedere ca, saptamanal, politistii de frontiera si vamesii din zona de est captureaza sute de mii de pachete. In majoritatea cazurilor, proprietarii tigarilor raman necunoscuti, iar marfa confiscata ajunge in depozitele Autoritatii Vamale, care le comercializeaza. Cele mai multe capturi se fac la granita cu Republica Moldova, dar eficienta autoritatilor este discutabila cata vreme pe pietele din Bucuresti si din marile orase se gasesc oricand tigari moldovenesti la vedere, iar cele provenite din UE stau sub tejghea. Daca sunt prinsi, contrabandistii raman fara marfa si primesc amenzi cuprinse intre 600 de mii si un milion de lei vechi. Metodele la care recurg contrabandistii sunt atat de variate, iar legile actuale atat de permisive, incat in judetele de la frontiera multi romani, mana in mana cu fratii de peste Prut, si-au transformat casele in depozite de tutun si asteapta prognozata majorare de preturi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite