Tăvălugul Dean face ravagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uraganul a lovit cu toată puterea insula Jamaica, doborând copaci şi acoperişuri şi provocând alunecări de teren. Statul Mexic este în stare de alertă Autorităţile jamaicane au

Uraganul a lovit cu toată puterea insula Jamaica, doborând copaci şi acoperişuri şi provocând alunecări de teren. Statul Mexic este în stare de alertă

Autorităţile jamaicane au instituit ieri blocaje rutiere pentru o perioadă de 48 de ore şi au întrerupt complet alimentarea cu energie electrică. Alerta a fost emisă şi în insulele Cayman, Cuba, Haiti şi Belize, din Marea Caraibelor, precum şi în Mexic.

Valurile uriaşe au lovit coasta de sud a insulei, iar ploile torenţiale au produs alunecări de teren în regiunile muntoase. În acest timp, guvernul jamaican a interzis circulaţia şi a suplimentat numărul patrulelor de poliţie pentru a preveni jafurile. Mulţi locuitori ai insulei au refuzat să fie evacuaţi deşi, după cum spune directorul agenţiei de pregătire pentru cazuri de dezastru, multe case au fost deja distruse de uragan.

Cel puţin 17 spanioli au rămas izolaţi într-un mic arhipeleag din apropierea coastelor jamaicane, după ce au refuzat să plece. Aeroporturile au fost închise, iar autorităţile le-au cerut echipelor de intervenţie să verifice starea adăposturilor provizorii. Dean, care a ajuns la categoria a patra pe scara Saffir Simpson, ameninţă, potrivit Centrului american pentru Monitorizarea Uraganelor din Miami, să ajungă la 5 - maximul pe această scală.

În Jamaica nu au fost înregistrate decese, dar furtuna a rupt copaci, a inundat străzi, a dezvelit locuin-
ţe şi a distrus acoperişul unei închisori, însă niciun deţinut nu a evadat.

Preşedintele Bush, îngrijorat

Companiile de asigurări au estimat că volumul distrugerilor provocate de trecerea urganului prin Caraibe va ajunge probabil la aproape un miliard şi jumătate de dolari. În Cuba, peste 150.000 de persoane au fost evacuate, în aşteptarea "tăvălugului" care, potrivit prognozelor, va lovi regiunea de sud a insulei.
Autorităţile mexicane au emis alertă de uragan pentru Peninsula Yucatan şi au evacuat peste 80.000 de persoane din staţiunile de coastă Cancun şi Cozumel.

Compania naţională petrolieră mexicană a mobilizat o flotă impresionantă de vase şi elicoptere pentru evacuarea celor peste 13.000 de angajaţi de pe platformele de extracţie din Golful Mexic. Uraganul Dean ar putea ajunge miercuri pe coasta Texasului. Preşedintele George Bush a semnat un ordin prin care permite guvernului federal să trimită fonduri şi alimente în zonă şi să treacă la evacuarea localnicilor.

Companiile energetice urmăresc şi ele evoluţia uraganului care va lovi şi Golful Mexic, unde se găsesc 4.000 de platforme petroliere şi de gaze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite