Taţii influenţează comportamentul la serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

cum ar fi o etică adecvată la locul de muncă, dar uneori ar putea pune bariere în carieră. Autorul identifică patru tipuri principale de tată: supercreativ, bombă cu ceas, pasiv, absent şi

cum ar fi o etică adecvată la locul de muncă, dar uneori ar putea pune bariere în carieră. Autorul identifică patru tipuri principale de tată: supercreativ, bombă cu ceas, pasiv, absent şi povăţuitor.
Supercreativul
Supercreativul este genul de tată care îi repetă mereu copilului că trebuie să aibă performanţe bune şi să câştige întotdeauna. Rezultatul va fi un copil extrem de autocritic, care va cheltui multă energie ascunzându-şi slăbiciunile şi nesiguranţele. Permanent nemulţumit de sine, se va simţi ca un impostor la locul de muncă.
Bomba cu ceas
"Bomba cu ceas" este genul de tată care "explodează" imprevizibil, vărsându-şi furia asupra familiei. Copilul învaţă că primul scop este acela de a nu-l supăra. Ca adult, la locul de muncă, el va avea un punct pozitiv: acela că este antrenat în a interpreta comportamentele oamenilor şi a le citi firea. Totuşi, copilul va avea o nevoie permanentă de a mulţumi pe toată lumea, care îl va face ineficient într-o situaţie de conflict.
Pasivul
Tatăl pasiv acţionează mai mult ca observator decât ca participant la viaţa copilului, îl neglijează emoţional, ceea ce îl face pe copil să răspundă cu neglijare de sine şi depresie. Acest lucru generează lipsa motivaţiei şi teama de eşec, bariere serioase în calea carierei.
Absentul
Tatăl absent, fizic sau emoţional, generează un comportament de respingere. Copiii lui ar putea avea probleme cu şefii, în special bărbaţi, cărora nu le vor recunoaşte autoritatea.
Povăţuitorul
Tatăl povăţuitor este un exemplu de părinte eficient, care nu e influenţat de resentimente sau visuri neîmplinite. Totuşi, şi el poate imprima copilului anumite comportamente care împiedică succesul în carieră. Dacă aceştia vor ajunge manageri, stilul lor va fi flexibil iertător şi compătimitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite