Tatăl "zgârie-norilor" din Capitală îşi va juca banii în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele companiei Avrig 35 îşi schimbă strategia de investiţii şi mizează pe locuinţe în provincie . Este unul dintre cei mai importanţi şi discreţi jucători ai pieţei

Preşedintele companiei Avrig 35 îşi schimbă strategia de investiţii şi mizează pe locuinţe în provincie .

Este unul dintre cei mai importanţi şi discreţi jucători ai pieţei imobiliare din România. După ce a pus pe picioare primii "zgârie-nori" de birouri din Capitală, Alexander Hergan a decis să-şi schimbe strategia de business.

Preşedintele grupului de companii Avrig 35 va miza în special pe dezvoltarea proiectelor mixte, cu elemente de rezidenţial şi comercial în oraşele din provincie. Totul cu un singur scop: pentru a face faţă concurenţei care se anunţă a fi acerbă în România în viitorii cinci ani, mai ales la nivel înalt.

Să-l prinzi pe Alexander Hergan măcar cinci minute la o discuţie este ca şi cum ai fi alergat la Olimpiadă suta de metri alături de Ben Johnson. Pentru că "părintele" zgârie-norilor de birouri din România nu stă locului. La o vârstă la care mai toţi îşi plimbă nepoţii în parc, Alexander Hergan este tot timpul în mişcare. Tocmai venise de la Ploieşti pentru un contract important care trebuia parafat.

"Am ales să rămân în România la începutul anilor '90, când tocmai mă retrăgeam din afacerile pe care le aveam în China tot în domeniul imobiliar. Nu se mai putea din cauza regimului. Într-unul din drumurile de întoarcere, mi-am zis că nu are cum să fie mai rău ca în China, mai ales că eram român, nu?", intră direct în discuţie Alexander Hergan, patronul companiei Avrig 35.

Cel care părăsea Bucureştiul, oraşul său natal, pentru visul american în urmă cu zeci de ani, a mizat din plin pe sectorul imobiliar când s-a reîntors acasă. Şi nu a făcut o alegere greşită. An de an, rezultatele financiare au dovedit-o. "Până la sfârşitul acestui an, grupul de firme Avrig 35 a ajuns la un nivel al investiţiilor făcute pe piaţa imobiliară de un miliard de euro, iar pentru anul viitor vom înregistra o creştere de 50% din acest punct de vedere", a declarat Alexander Hergan.

În toţi anii în care compania a activat în imobiliare, reţeta de succes a fost una şi aceeaşi: achiziţionarea de terenuri cu potenţial pentru dezvoltarea de proiecte mari. Firmele lui Hergan au ajuns astfel la un portofoliu al proprietăţilor care a trecut binişor de pragul a o mie de hectare. "Pentru anul viitor vom continua achiziţionarea de teren. Apreciem că în 2008 vom avea o creştere de 30% pentru achiziţii", susţine Hergan.

Miză pe proiectele mixte

După ce şi-a câştigat reputaţia investind în dezvoltarea primelor turnuri de birouri, adică Charles de Gaulle Plazza şi cel din bulevardul Ion Mihalache care va găzdui sediul central al Alpha Bank, grupul de firme Avrig 35 schimbă politica investiţională pe piaţa autohtonă.

Pentru următorii ani, compania intenţionează să-şi regleze tirul investiţiilor, ţintind în special provincia, unde îşi va spori portofoliul de proprietăţi în terenuri. De fapt, compania are deja proprietăţi importante în oraşele mari, capitale de judeţ. Primele tranzacţii au avut loc la Suceava, al cărui proiect va începe anul viitor, la Piatra Neamţ, Focşani şi Timişoara.

"Avem acum câteva tranzacţii pe care le vom încheia înainte de Crăciun, pentru nişte terenuri de peste 15 hectare. Acestea sunt aproape sigure ca achiziţii. Vorbim astfel de achiziţii făcute la Arad şi Bucureşti. Avem două proiecte mixte comercial-rezidenţial la Bucureşti şi unul la Arad, unde, pe lângă apartamente şi galerii comerciale, mai vrem să dezvoltăm şi un centru logistic", ne-a precizat patronul Avrig 35.

Dacă sfârşitul de an este unul în forţă, nici începutul anului viitor nu este mai relaxat. În luna ianuarie, grupul de firme va parafa alte trei contracte asemănătoare tot pentru dezvoltarea unor proiecte asemănătoare.
"Întotdeauna demarăm proiectul numai atunci când avem un client pentru el. Nu cumpărăm terenuri ca să le vindem ulterior.

Nu facem achiziţii speculative, adică de genul hai să construim ceva şi poate o să fim în stare să închiriem după finalizarea lui", arată Hergan. El mizează foarte tare pe potenţialul de dezvoltare a pieţei imobiliare din oraşele mari, de peste 200.000 de locuitori. Aici, va fi de fapt, bătaia peştelui pentru toţi marii dezvoltatori imobiliari. "Pe segmentul oraşelor mijlocii a început deja fermentul. Totul este un efect a ceea ce se întâmplă în oraşele mari, e ca şi când ai arunca o piatră în lac pentru unde", spune preşedintele Avrig 35.

PROIECTE SUB BRANDUL HERGAN

Bucureşti:
Tower Center: Cel mai înalt turn de birouri din România (102 metri). Suprafaţa construită: 32.000 mp; deţine 30% din proiect
Eminescu Residential Tower - 63 de apartamente de lux. Investiţie de 15 milioane de euro
Avrig: Clădire de birouri devenită sediul companiei de telefonie mobilă Vodafone
Complex comercial: Proiectul va include magazine, restaurante, cinematografe; Investiţie estimată la 15 milioane de euro.
Charles de Gaulle Plazza - clădirea cu o suprafaţă de 40.000 mp, vândută fondului de investiţii Accesion Fund în cadrul unei tranzacţii record de 80 milioane de euro.
Braşov:
Imobil birouri în centrul oraşului.

HERGAN, JUCATOR LA BURSA

Chiar dacă şi-a axat cu preponderenţă afacerile pe piaţa imobiliară autohtonă, Alexander Hergan este unul dintre cei care au participat la realizarea proiectului Bursei de la Sibiu, fiind în acelaşi timp şi un jucător pe piaţa de capital. Interesant este că, la fel ca şi-n domeniul imobiliarelor, omul de afaceri se află la momentul marilor hotărâri, intenţionând să îşi vândă propria companie de brokeraj.

"Chiar dacă personal am un nivel al investiţiilor pe piaţa de capital în titluri de un milion de euro, în această perioadă analizez să nu mai ţinem firma de brokeraj. Pentru noi a devenit o activitate în urma căreia nu ne mai mulţumeşte randamentul obţinut, în comparaţie cu cel pe care l-am putea obţine din imobiliare, cu aceiaşi bani", ne-a dezvăluit Alexander Hergan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite