"Tatăl dinozaurilor" a fost actor de filme horror

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Tatăl dinozaurilor" a fost actor de filme horror
"Tatăl dinozaurilor" a fost actor de filme horror

Una dintre cele mai importante personalităţi ale filmului fantastic, Stan Winston, s-a stins din viaţă la 62 de ani. Creaturile mitice ale cinematografului de sfârşit de secol s-au

Una dintre cele mai importante personalităţi ale filmului fantastic, Stan Winston, s-a stins din viaţă la 62 de ani.

Creaturile mitice ale cinematografului de sfârşit de secol s-au născut datorită lui Stan Winston, maestrul efectelor speciale de la Hollywood. Dinozaurii din "Jurassic Park", extratereştrii din "Aliens", roboţii din "Terminator" şi "Edward, Omul-foarfecă" au fost creaţi de el, în urma colaborării cu cei mai mari regizori ai ultimelor trei decenii, Steven Spielberg, James Cameron sau Tim Burton.

Născut în aprilie 1946, Stan Winston a părăsit Virginia natală pentru Hollywood, la vârsta de 23 de ani, pentru a deveni actor. Cele câteva filme horror în care a apărut, nu îi permiteau să se întreţină. Pentru a-şi plăti chiria, este nevoit să se angajeze ca ucenic machior la studiourile Disney, sub îndrumarea lui Bob Schiffer.

Foarte repede, acest job devine marea lui pasiune pe care o va cultiva neîncetat. Astfel, în 1972, obţine un Emmy Awards pentru filmul de televiziune "Gargoyles". A fost începutul unei lungi cariere în lumea divertismentului fantastic.

Lucra la "Avatarul" lui James Cameron

Continuându-şi perfecţionarea în filme de televiziune şi acumulând premii după premii în acest domeniu, în 1982 este recompensat cu primul dintre cele patru Oscaruri pentru efectele speciale la "Heartbeeps".

În 1984, James Cameron apelează la el pentru a realiza efectele speciale din "Terminator". A fost începutul recunoaşterii universale a artei sale, producţiile de aceste gen şi succesele curgând unul după altul: " The Thing", "Aliens", "Monster Squad", "Predator", "Leviathan", "Edward, Omul-foarfecă", "Batman Returns", "Jurassic Park", până la cel mai recent film, "Iron Man".

În ultimele săptămâni, lucra la efectele viitorului "Terminator Salvation : The Future Begins" şi la cel mai mare proiect al lui James Cameron, "Avatar" (buget de 200 milioane de dolari).

Stan Winston a murit pe 15 iunie, de cancer al măduvei osoase, în Florida, înconjurat de "familia" sa de machiori, pe care i-a pregătit de-a lungul vremii, Alec Gillis şi Tom Woodruff Jr.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite