Tarile europene erau la curent cu transferurile de detinuti ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intr-un interviu acordat cunoscutului realizator tv britanic David Frost, fostul secretar de stat american Colin Powell i-a acuzat pe liderii europeni de lipsa de sinceritate atunci cand s-au declarat

Intr-un interviu acordat cunoscutului realizator tv britanic David Frost, fostul secretar de stat american Colin Powell i-a acuzat pe liderii europeni de lipsa de sinceritate atunci cand s-au declarat surprinsi de zborurile clandestine ale avioanelor CIA si de transferul in inchisori secrete din Europa (inclusiv din Polonia si Romania - n.r.) a suspectilor de terorism.
El s-a referit cu ironie la o scena din celebrul film "Casablanca", unde seful politiei locale, desi are deplina cunostinta de actiunile de spionaj care se desfasoara in acest oras, pe fundalul celui de-al doilea razboi mondial, se declara socat cand i se comunica faptul ca asemenea actiuni au loc. Tarile europene au fost la curent cu practicile de transferare a detinutilor banuiti de terorism cu ajutorul unor avioane inchiriate CIA, a declarat Powell. "Nu este ceva nou sau necunoscut pentru prietenii nostri europeni, ei nu pot fi socati de faptul ca s-au petrecut astfel de lucruri", a adaugat fostul sef al diplomatiei americane.
Presedintele Poloniei confirma: zborurile au avut loc
Spusele lui Powell si-au gasit confirmare in recunoasterile presedintelui Poloniei, Aleksander Kwasniewski, ca avioane CIA au facut escale in Polonia. "Necesita lupta impotriva terorismului solidaritate? Desigur. Este nevoie de o cooperare a serviciilor speciale? Da, este nevoie. Au existat zboruri? Probabil ca da", a afirmat presedintele polonez, dand insa asigurari ca "nu exista nici inchisori, nici detinuti in Polonia". La randul sau, premierul polonez Kazimierz Marcinkiewicz urmeaza sa prezinte, in cursul saptamanii, concluziile unei anchete pe care a ordonat-o in legatura cu existenta unor inchisori secrete ale CIA. Ancheta a fost declansata ca urmare a acuzatiilor organizatiei americane Human Rights Watch ca Polonia a fost principala baza CIA din Europa pentru interogarea detinutilor suspectati de terorism. Mai mult, postul de televiziune american ABC a sustinut ca SUA au transferat in Polonia, in perioade neprecizate, 11 membri importanti ai Al-Qaida. Potrivit aceluiasi post, CIA ar fi evacuat rapid, in ultimele saptamani, in Africa de Nord suspectii de terorism incarcerati in Polonia dupa dezvaluirile privind existenta centrelor de detentie.
"Autoritatea morala a SUA se afla intr-un punct critic"
Pe de alta parte, fostul secretar de stat american a recunoscut ca autoritatea morala a Washingtonului se afla intr-un punct critic in acest moment. "SUA trec, in prezent, printr-o perioada in care opinia publica mondiala este impotriva noastra. Cred ca aceasta este o consecinta a politicilor noastre din ultimii ani in privinta Irakului, a lipsei unei solutii in conflictul din Orientul Mijlociu si a modului in care am exprimat punctele noastre de vedere restului lumii. Am creat, astfel, impresia de unilateralism si de ignorare a ceea ce gandesc celelalte tari", a spus Powell, adaugand insa ca nu crede ca aceasta impresie este corecta. Powell si-a exprimat, de asemenea, "profunda dezamagire" fata de modul cum a fost dezinformat de serviciile americane de spionaj in legatura cu armele irakiene de distrugere in masa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite