Ţările bogate, invitate să reducă poluarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul planetei depinde de respectarea angajamentelor luate la Bali de către marile puteri industriale . Franţa a cerut statelor puternic industrializate să se angajeze concret, în cifre şi

Viitorul planetei depinde de respectarea angajamentelor luate la Bali de către marile puteri industriale .

Franţa a cerut statelor puternic industrializate să se angajeze concret, în cifre şi date, în lupta împotriva încălzirii globale. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a spus, la rândul său, că miniştrii reuniţi la Bali trebuie să fie fermi în aplicarea programelor de mediu şi le-a cerut să se înscrie cât mai curând în cursa împotriva emisiilor necontrolate ale gazelor de seră.

Mulţi dintre liderii l umii nu se grăbesc însă cu răspunsul pozitiv. Prin urmare, toţi ecologiştii lumii aşteaptă acum intervenţia fostului vicepreşedinte american, Al Gore, care participă la negocierile finale de la Bali.


India a lansat un apel deschis ţărilor industrializate şi le-a cerut să devină un model pentru statele sărace şi să-şi prezinte în cifre obiectivele pe care le-au stabilit în vederea conservării şi protejării mediului înconjurător, informează France Presse.

Ministrul francez al ecologiei, Jean-Louis Borloo, a atras atenţia asupra Statelor Unite ale Americii şi a celorlalte state care ezită să se angajeze în programul internaţional de reducere a emisiilor poluante. Borloo a avansat în discursul său un procentaj care se situează între 25% şi 40%, luat în calcul până în anul 2020.

"A venit timpul angajamentelor internaţionale, iar statele importante de pe glob trebuie să-şi asume responsabilităţi a căror îndeplinire va fi supravegheată şi de către ţările în curs de dezvoltare", a mai spus Borloo. Ministrul francez al mediului a sugerat, de asemenea, crearea unui comitet de urgenţă pentru a pune în aplicare programele împotriva despăduririlor, a degradării solurilor, fără să mai fie aşteptate hotărârile viitorului acord, ale cărui negocieri se vor finaliza abia în 2009.

India se uită în grădina bogaţilor

Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, a precizat limpede că soarta generaţiilor viitoare depinde de rezultatele negocierilor purtate în cadrul summitului de la Bali. "Nu putem să le furăm viitorul copiilor noştri", a accentuat Ban. Ministrul indian al mediului, Kapil Sibal, s-a declarat neliniştit faţă de angajamentele care se pierd ori sunt blocate cu timpul.

"Dacă hotărârile de la Bali nu vor fi respectate, consecinţele asupra omenirii şi asupra planetei vor fi dezastruoase şi ireversibile pentru generaţiile viitoare", a spus Sibal. Ţările sărace cer mai mult efort din partea naţiunilor bogate şi consideră că trebuie să fie un exemplu în cursa împotriva încălzirii globale.

India se află pe locul patru în topul celor mai mari poluatori de pe glob, iar gazele de seră pe care le emană în atmosferă depăşesc cu mult nivelul atins de ţările puternic industrializate. Însă statul indian pretinde că emisia de gaze poluante pe cap de locuitor se situează cu mult sub nivelul naţiunilor puternic industrializate.

Al Gore, aşteptat la Bali

Delegaţii veniţi la Bali cu intenţia de a obţine un acord cât mai sever cu industriile poluatoare îl aşteptau ieri cu înfrigurare pe Al Gore, îngrijoraţi fiind de dezinteresul unora dintre marii participanţi la summit. Fostul vicepreşedinte american, care în urmă cu trei zile şi-a primit, la propriu, Premiul Nobel pentru Pace, a promis că va participa la ultimele două zile ale Conferinţei de la Bali.

"Ceea ce am citit în presă m-a îngrijorat. Dar ştiu din experienţă că astfel de întâlniri, despre subiecte foarte serioase, necesită şi perioade de relaxare. De obicei, în ultimele 48 de ore se iau deciziile importante, iar în cazuri excepţionale, după negocieri dificile, chiar în ultimele opt ore.

Deci, încă mai sper", a spus Gore, înainte de a se îndrepta spre aeroportul din Stockholm. Cu o zi înainte, după ce Australia a semnat Protocolul de la Kyoto, după cum promisese în campania electorală actualul premier, Kevin Rudd, la Bali a fost mare sărbătoare. Gestul australian a redus grupul statelor reticente, între care se numără încă Statele Unite, Japonia, Canada şi Rusia.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite