Tările NATO se codesc să trimită trupe în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

înverşunate cu rebelii talibani. Operaţiunea "Meduza" împotriva rebelilor se află în plină desfăşurare şi succesul ei depine de primirea întăririlor solicitate.Este cel mai important test

înverşunate cu rebelii talibani. Operaţiunea "Meduza" împotriva rebelilor se află în plină desfăşurare şi succesul ei depine de primirea întăririlor solicitate.
Este cel mai important test din istoria celor 57 de ani de când există NATO, apreciază comandanţii militari ai alianţei, care au adresat un apel urgent pentru satisfacerea cererii ivite. NATO a primit, recent, cum se ştie, conducerea forţelor din sudul Afganistanului, unde se înregistrează o serioasă recrudescenţă a activităţii talibanilor. În momentul de faţă, se află aici circa 18.500 militari ai NATO, care alcătuiesc aşa-numita Forţă Internaţională de Asistenţă în problemele de Securitate (ISAF), la care se adaugă în restul ţării un număr aproximativ egal de soldaţi americani. Comandantul suprem al forţelor NATO în Europa, James Jones, a cerut suplimentarea trupelor din sudul Afganistanului cu încă 2.500 de oameni. În acest sens, la Mons (Belgia), unde se află comandamentul suprem al alianţei, a avut loc o reuniune care nu s-a soldat cu rezultate palpabile. "Nu a existat nicio ofertă concretă", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, James Appathurai, la încheierea reuniunii, adăugând însă că sunt "indicii pozitive" că unele ţări ar putea, totuşi, să trimită forţe suplimentare care să vină în ajutorul trupelor britanice, canadiene şi olandeze implicate în operaţiunea "Meduza". Într-adevăr, a doua zi după reuniune, Polonia a comunicat că va trimite 1.000 de soldaţi, ceea ce este un semnal bun, dar până la cifra solicitată de generalul James Jones mai rămâne un gol de umplut.
Astăzi, ambasadorii NATO ai ţărilor aliate urmează să pună la punct, la Bruxelles, amănuntele unei reuniuni în cursul săptămânii viitoare a miniştrilor lor de externe, aflaţi la New York cu ocazia deschiderii Adunării Generale a ONU, aceştia urmând să ia în discuţie problema rămasă încă în suspensie a suplimentării trupelor. Un ultim prilej ar putea fi întâlnirea miniştrilor apărării a NATO, programată să aibă loc în Slovenia la 28 septembrie, ceea ce înseamnă că, practic, dacă se va ajunge la un acord, trupele nu vor putea fi trimise mai devreme de luna octombrie, adică în preajma înrăutăţirii condiţiilor meteorologice în Afganistan, când operaţiunile împotriva talibanilor vor scădea simţitor din intensitate.
La Washington şi Londra se constată o certă iritare faţă de situaţia existentă. Condoleezza Rice a avertizat că Occidentul va plăti un preţ greu dacă va permite ca în Afganistan să se instaleze vidul, iar Tony Blair a atras atenţia că ţările NATO au datoria să nu se derobeze de la angajamentele asumate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite