Tarile NATO au acceptat sa se implice in Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

40 de specialisti ai Aliantei se vor deplasa "cat mai curand posibil" in Irak, pentru a incepe antrenarea fortelor de securitate irakiene

Dupa trei zile de divergente intre Franta si Statele Unite, tarile membre NATO au ajuns, vineri seara, la un acord referitor la modalitatile de furnizare a asistentei pentru instruirea fortelor irakiene de securitate. "Tarile aliate au acceptat constituirea unei misiuni NATO pentru instruirea fortelor de securitate irakiene", a declarat secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca o echipa formata din 40 de ofiteri NATO va merge in Irak "cat mai curand posibil" pentru a incepe antrenarea fortelor de securitate locale, urmand ca la revenirea sa, in septembrie, sa elaboreze propuneri privind relatiile cu forta multinationala condusa de SUA. Potrivit lui Scheffer, prima misiune a echipei va fi de a instala un cartier general de lucru unde ofiterii irakieni vor fi instruiti sa-si administreze propriile sisteme de comanda si control. Echipa va fi constituita in "opt-zece zile", a afirmat ambasadorul american la NATO, Nicholas Burns. Echipa initiala va fi urmata de una mult mai ampla, formata din cateva sute de oameni, la inceputul acestei toamne, a mentionat Burns. "De fapt, in mod simbolic, ne vom arbora drapelul. Vom face acest lucru simbolic si in sens figurat", a subliniat el, facand aluzie la Franta, care a opus rezistenta oricarei "implantari" a NATO in Irak. Problema unitatii comandamentului a fost principalul obstacol in negocierile initiate de trei zile la NATO, Franta refuzand sa accepte exigentele Statelor Unite, care au sperat ca misiunea sa fie condusa de generali ai coalitiei, pentru o mai buna securitate. Liderii NATO au acceptat, la 28 iunie, la summitul de la Istanbul, sa asigure ajutor pentru instruirea fortelor de securitate irakiene, dar au lasat reprezentantilor la Bruxelles misiunea de a defini modalitatile acestei asistente.
Noi atentate si rapiri
Cel putin cinci persoane, inclusiv trei politisti, au murit si alte 53 au fost ranite in urma unui atac cu masina-capcana comis, ieri, la un comisariat de politie din Mosul. Un vehicul 4x4 a incercat sa intre in cladirea comisariatului, dar politistii au deschis focul pentru a-l opri. Deflagratia a avariat intrarea postului de politie si mai multe masini. La Fallujah, confruntarile din cursul noptii de sambata spre duminica s-au soldat cu cel 12 morti si 40 de raniti. intr-un alt incident, doi irakieni au fost ucisi si alti doi raniti, printre care un sofer de la BBC, ca urmare a exploziei unei bombe plasate pe o strada din centrul capitalei irakiene. Deflagratia a avut loc pe strada Abu Nawas, pe malul estic al fluviului Tigru, la putin timp dupa trecerea unui convoi militar american. Gruparea condusa de Abu Mussab al-Zarqawi a luat ostatici doi soferi turci, pe care ameninta sa ii decapiteze, iar la Beirut Ministerul libanez de Externe a anuntat rapirea a doi oameni de afaceri din aceasta tara, identificati drept Antoine Antoun si Vlado Khlat. "Grupul al-Tawhid wal Jihad (Unificare si razboi sfant) din Irak anunta ca a luat ostatici doi soferi angajati de o firma din Turcia, care furnizeaza produse armatei americane din Irak", a anuntat, sambata, postul de televiziune Al-Jazira. in inregistrarea difuzata, gruparea ii identifica pe cei doi ostatici drept Abdul Rahman Demir si Said Anwar si cere firmei Kahramanli sa isi inceteze, in termen de 48 de ore, activitatile in Irak.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite