Tarif unic de roaming în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienţii companiilor de telefonie mobilă ar putea avea parte de preţuri mult mai mici începând din luna iunie a acestui an Parlamentul European a aprobat, ieri, cu o majoritate

Clienţii companiilor de telefonie mobilă ar putea avea parte de preţuri mult mai mici începând din luna iunie a acestui an

Parlamentul European a aprobat, ieri, cu o majoritate covârşitoare de voturi, planul de limitare a tarifelor de roaming. Conform agenţiei Reuters, acest lucru va permite reducerea costurilor asociate utilizării telefonului mobil în spaţiul blocului comunitar. Comisia Europeană susţine că implementarea noilor standarde va reduce la un sfert sau chiar mai puţin preţurile plătite în prezent de către cetăţenii europeni pentru efectuarea şi recepţionarea de apeluri din străinătate.

În primul an, tariful maxim pentru iniţierea unor apeluri în străinătate va fi de 49 de eurocenţi pe minut, în timp ce limita de preţ pentru apelurile recepţionate va fi de 24 eurocenţi pe minut.

Aceste preţuri vor scădea la 46 de eurocenţi şi, respectiv, 22 de eurocenţi în al doilea an de la introducerea noilor norme, urmând să coboare în anul următor la 43 de eurocenţi, respectiv 19 eurocenţi pe minut. Plafoanele vor fi eliminate ulterior, în cazul în care nu sunt reconfirmate de statele europene şi de instituţiile Uniunii Europene.

Noile reglementări vor intra în vigoare, la nivelul tuturor celor 27 de state membre, după publicarea în "Jurnalul Oficial" al Uniunii Europene, care ar putea avea loc la jumătatea lunii iunie.

Consumatorii sunt mai bine protejaţi

Deputatul austriac Paul Rubig, care a negociat compromisul din partea parlamentului, a explicat că noile reglementări sunt orientate către protejarea consumatorilor. "Tariful fixat reprezintă un nivel maxim absolut, care să împiedice folosirea abuzivă a pieţei. Pentru a opri abuzurile, am hotărât să dăm un regulament, care trebuie să fie aplicat imediat", a spus el. Rubig sfătuieşte consumatorii să scrie furnizorului lor de telecomunicaţii şi să întrebe de "Euro-tarif", pentru a beneficia cât mai rapid de noile standarde. El a explicat că, imediat după intrarea în vigoare a noilor tarife, operatorii vor fi nevoiţi să facă o ofertă consumatorilor.

Orange şi Cosmote cred că vor fi probleme

Cu toate că "reglementarea este justificabilă", reprezentanţii Orange România au declarat, pentru "Adevărul", că "modul în care a fost făcută această reglementare va genera probleme pe piaţă". În opinia operatorului de telefonie, problemele vor apărea din cauza faptului că nivelurile de tarife sunt stabilite în mod arbitrar, fără un calcul temeinic al costurilor sau al impactului reglementării. În acelaşi timp, Orange România consideră că reglementarea va alinia în mod artificial tarifele de roaming ale tuturor operatorilor, eliminind practic competiţia de pe piaţă. "Suprareglementarea reprezintă o intervenţie în economia de piaţă şi nu poate reprezenta o soluţie pe termen lung", concluzionează reprezentanţii Orange. Şi oficialii Cosmote România sunt de părere că reglementările UE vor afecta piaţa locală. "Implementarea din acest an a reglementărilor ar putea avea efecte disproporţionate în defavoarea operatorilor la nivelul pieţei locale", ne-a declarat Tereza Vâlcan, Corporate Affairs Manager în cadrul Cosmote România.

Vodafone şi Telemobil nu sunt afectate

Pe de altă parte, reprezentanţii Vodafone România susţin, în acord cu poziţia oficială a grupului, că nu vor fi afectaţi de această decizie. "Clienţii Vodafone au resimţit deja reducerea costurilor pe serviciile de roaming în Europa în condiţiile în care tarifele percepute au scăzut cu 40% faţă de vara anului 2005", subliniază oficialii Vodafone. La rândul lor, reprezentanţii Telemobil spun că această decizie nu va afecta veniturile companiei pentru că oricum tarifele practicate sunt apropiate de cele impuse.

Reducere de până la 70%

În luna iulie a anului trecut, Executivul european a propus un plan de reducere a tarifelor de roaming în spaţiul Uniunii Europene cu până la 70%, acesta fiind un instrument pentru consolidarea pieţei interne unice. În pofida solicitărilor repetate adresate de către Comisia Europeană operatorilor de telefonie mobilă, apelurile de acest tip în alte ţări europene au rămas de patru ori mai costisitoare decât în cazul convorbirilor efectuate în reţeaua mobilă naţională. Decalajul a fost resimţit mai ales de către turiştii europeni şi companiile mici şi mijlocii cu afaceri internaţionale. Comisia Europeană notează că românii şi bulgarii din Marea Britanie plătesc, în prezent, 9,52 euro şi, respectiv, 7,95 euro pentru efectuarea unui apel către ţara de origine, cu o durată de patru minute, şi 5,47 euro, respectiv 3,17 euro pentru apelurile recepţionate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite