Tarif minim pentru asigurările din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile se tem să nu plătească daune mai mari decât primele subscrise, aşa cum s-a întâmplat pe segmentul RCA Asigurătorii agricoli se aşteaptă ca în acest an să înregistreze

Companiile se tem să nu plătească daune mai mari decât primele subscrise, aşa cum s-a întâmplat pe segmentul RCA

Asigurătorii agricoli se aşteaptă ca în acest an să înregistreze pierderi, daunele plătite fiind mai mari decât primele brute subscrise. De aceea, reprezentanţii societăţilor de asigurare vor stabilirea unui tarif minim, astfel încât să fie evitate asemenea situaţii.

Companiile care oferă asigurări pentru agricultură doresc stabilirea unui tarif minim al poliţei de asigurare. Asta pentru că lupta dintre societăţile de profil poate duce la scăderea preţului sub nivelul minim care asigură plata daunelor.

O situaţie similară se poate observa pe segmentul poliţelor de asigurare pentru răspunderea civilă auto (RCA), unde multe companii raportează pierderi.

Paul Ciobotaru, directorul general adjunct al FATA Asigurări Agricole, subliniază că trebuie stabilit un tarif minim, sub care să nu se încheie nicio poliţă de asigurare agricolă "pentru a avea siguranţa că tarifele respective pot acoperi daunele pe care le preluăm".

Poliţele de asigurare agricolă nu pot fi încheiate precum cele auto, pentru că societăţile de profil au nevoie de specialişti, ingineri agronomi, care să evalueze terenurile, a adăugat Ciobotaru, citat de NewsIn.

Anul 2007 va aduce pierderi asigurătorilor

Mai mult, directorul FATA Asigurări Agricole susţine că este nevoie de intervenţia statului pentu a susţine acest segment al pieţei asigurărilor.

Consultantul în asigurări Maura Klassek consideră că societăţile din ţara noastră vor înregistra pierderi, în anul curent, pe segmentul poliţelor agricole. Valoarea primelor brute subscrise de asigurători a fost de 54 milioane de lei, iar rata daunei raportată de aceştia, în august, a fost de 90% din volumul primelor.

"Anul 2007 este primul în care rata daunei este foarte ridicată, în condiţiile în care, din 1993 şi până în prezent, România a înregistrat o rată medie a daunei care nu a depăşit 65%", a adăugat Klassek.

Consultantul în asigurări a precizat că, în urma experienţei din acest an, multe companii ce practică asigurări agricole analizează dacă vor mai oferi sau nu acest produs.

Asta pentru că, la fel ca toate societăţile pe acţiuni, asigurătorii sunt orientaţi către profit. În acest sens, Klassek consideră că este necesară elaborarea unei strategii naţionale, care să implice Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor.

Numărul fermierilor cu asigurare nu depăseşte 7000

Totodată, Paul Ciobotaru subliniază faptul că fenomene catastrofale precum seceta se manifestă pe arii extinse şi nicio societate de asigurări nu le poate susţine decât în cazul unor prime exorbitante.

Societăţile care oferă poliţe de asigurare agricolă nu au mai mult de 6.000-7.000 clienţi, în general fiind fermierii cu peste 100 de hectare.

Ponderea ţăranilor cu terenuri mici este nesemnificativă, cu toate că aproximativ 80% din terenurile arabile cultivate se află la mici producători - suprafeţe curpinse între 0,5 şi 5 hectare.

Această fragmentare a terenurilor agricole reprezintă şi motivul pentru care dezvoltarea pe segmentul de piaţă este limitată.

Nici băncile nu au început să se îndrepte spre agricultură

Agricultura este ocolită şi de multe instituţii de credit. Asta în ciuda faptului că o serie de bancheri susţin că, în anii următori, motorul de creştere ar putea fi în acest domeniu. Însă ultimele date publicate de Banca Naţională a României arată faptul că, la sfârşitul lunii iulie, soldul împrumuturilor bancare era de 3,28 miliarde de lei.

Iar faţă de perioada similară a anului trecut, finanţările în agricultură s-au majorat cu aproape 56%. Totuşi, raportat la volumul total al împrumuturilor acordate de băncile comerciale, creditele pentru agricultură reprezintă numai 2,5%. Adică, sectorul agricol este cel mai puţin finanţat din întreaga economie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite