Tăriceanu, în ţeapa lui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

consistentul post de ministru al apărării, în schimbul unei ipotetice funcţii de comisar la Bruxelles. Printre numeroasele implicaţii ale acestui troc a fost şi semnalul dat cadrelor PNL, care

consistentul post de ministru al apărării, în schimbul unei ipotetice funcţii de comisar la Bruxelles. Printre numeroasele implicaţii ale acestui troc a fost şi semnalul dat cadrelor PNL, care au înţeles că partidul nu-i poate apăra în cazul unui conflict cu şeful statului. Liberalii se vor gândi, de acum, de două ori înainte de a accepta un post care i-ar putea aduce în coliziune cu Băsescu.
Acum, dacă Bruxelles-ul respinge candidatura lui Vosganian, iar locul acestuia este luat de democrata Anca Boagiu, întreaga afacere se va transforma într-o catastrofă pentru preşedintele PNL, care, oricum, nu are un palmares prea strălucit.
De doi ani, sub conducerea sa, partidul a coborât constant în sondaje, în timp ce partenerii de guvernare, democraţii preşedintelui Băsescu, au ajuns la o popularitate fără precedent. Situaţia s-a agravat în ultimele săptămâni, de când Theodor Stolojan şi-a creat propria platformă liberală, care s-ar putea transforma într-un partid care să fure voturile PNL.
În doar două săptămâni, mai mulţi parlamentari liberali au fugit în tabăra lui Stolojan.
Decizia preşedintelui PNL de a trimite la Bruxelles un fost merceolog la fabrica de spirt-drojdie din Bragadiru care, până în 2003, a condus un partiduleţ de 2%, finanţat de Sorin Ovidiu Vântu, este o insultă pentru veteranii partidului. Dar dacă acest candidat mai este şi respins, ei vor considera că Tăriceanu i-a făcut de râs în faţa întregii ţări şi a oficialilor europeni. Un grup dur, din care fac parte Crin Antonescu, Ludovic Orban şi Dan Radu Ruşanu, a început deja să-i conteste preşedintelui PNL capacitatea de a gestiona, în interesul partidului, războiul cu PD şi cu Traian Băsescu.
Ceea ce este de neînţeles este de ce s-a decis premierul să intre în această aventură, ignorând faptul că Bruxelles-ul dorea un comisar cu experienţă ministerială şi, de preferinţă, de orientare populară. Răspunsul cel mai simplu ar fi că Băsescu l-a păcălit, pur şi simplu, pe Tăriceanu. şeful statului, în primul rând prin funcţia pe care o are şi în al doilea rând prin îndelungata sa experienţă politică, are o imensă capacitate de persuasiune. Aşa că, miercuri dimineaţa, când preşedintele României s-a deplasat la Palatul Victoria fluturând soluţia de compromis, premierul a crezut că a făcut o afacere bună. Până să analizeze mai bine, se bătuse palma şi în CNC-ul Alianţei, Atanasiu demisionase, iar Băsescu emisese decretele de înlocuire a conducerii Ministerului Apărării. Este foarte posibil ca, la discuţia cu premierul, Băsescu să se fi arătat chiar încântat de propunerea ca Vosganian să ajungă comisar european, ştiind că acesta îşi va rupe gâtul în faţa oficialilor europeni.
Un răspuns mai sofisticat ar fi acela că liderul PNL a vrut să-i facă pe plac preşedintelui României, sperând că se vor împăca. Pare oarecum de neînţeles faptul că, după ce şeful statului l-a călcat în picioare şi l-a umilit în public de nenumărate ori, tot premierul este cel care caută iertarea. Tăriceanu nu a îndrăznit să intre într-o confruntare directă cu Băsescu nici măcar atunci când acesta a spus că regretă că l-a numit prim-ministru. Această lipsă de curaj nu ţine doar de caracterul premierului - un om pentru care confortul personal pare a fi cel mai important lucru -, ci şi de dorinţa sa fierbinte de a-şi păstra, cu preţul oricărui compromis, postul, măcar până în 2008. În orice caz, cei care credeau că promisiunea electorală a lui Băsescu, că va pune ţepe în Piaţa Victoriei, va rămâne o vorbă în vânt se pare că s-au înşelat. Tăriceanu este primul pe care Băsescu l-a şi ţepuit, chiar în această piaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite