"Tăriceanu e restanţier la învăţământ"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, cel mai vârstnic membru al Cabinetului Tăriceanu, e supărat rău de tot. El susţine că de patru luni premierul nu i-a dat niciun leu pentru proiectele de

Ministrul educaţiei, Mihail Hărdău, cel mai vârstnic membru al Cabinetului Tăriceanu, e supărat rău de tot. El susţine că de patru luni premierul nu i-a dat niciun leu pentru proiectele de investiţii în educaţie. După ce l-a făcut mincinos pe primul-ministru, Tăriceanu i-a transmis lui Hărdău să înveţe să cheltuiască banii. Ministrul educaţiei ripostează, atacându-l din nou pe premier, într-un interviu acordat, în exclusivitate, ziarului Adevărul.

Boc a făcut intervenţii la premier pentru banii educaţiei
- Sunteţi un ministru slab, care nu pricepe cum e cu bugetul?
- Slab în mintea lor, a acelora care spun. Eu aş zice altceva. La început de an, domnul ministru de finanţe, Sebastian Vlădescu, m-a luat aşa de după umăr şi mi-a spus: "Profesore, te înec în bani!" Eu i-am răspuns că îl voi îneca în proiecte". Asta aşa amical. La un anumit interval de timp, mi-au spus că dacă banii în primele trei luni nu se pot asigura, din motive strategice, legate de anumiţi coeficienţi macroeconomici, de probleme care poziţionau ţara noastră pe un anumit palier al performanţei economice, din motive de integrare. Am înţeles, indiferent de cine a atacat ministerul şi persoana mea. Aţi observat că am fost atacat sistematic, din toate părţile, dar nu am spus nimic. S-a dorit să se creeze imaginea că ministerul nu funcţionează şi de aceea nu cheltuiesc banii.
- Premierul spune că v-a dat bani. Ce sume au intrat în contul Ministerului Educaţiei de la începutul anului?
- N-am primit nimic, domnule! Să ne fie clar: nu s-a dat niciun leu. Noi am ştiut să cheltuim toţi banii până în luna aprilie pentru anul 2006, pe care i-am avut în buget. În luna aprilie am terminat aceşti bani, nu i-am risipit. Au intrat pe obiective de investiţii. Avem obiective de investiţii începute, şi nu sunt începute nici de mine şi nici de Miclea. Sunt începute din 1998. Aceste obiective înghit bani fără rost: pază, închide şantierul, deschide şantierul, deteriorări. În loc să coste 300 de euro metrul pătrat, ajungem la 500, la 600 de euro metrul pătrat, din această nepricepere investiţională.
- Alianţa a promis marea cu sarea la capitolul "Educaţie". Cum e acum situaţia din învăţământ?
- În primul rând este grea. Eu sunt alături de profesori, sunt alături de elevi. Învăţământul nu aparţine Partidului Democrat, învăţământul nu aparţine liberalilor, învăţământul aparţine copiilor şi profesorilor. Acest lucru trebuie să intre în mintea fiecărui politician, chiar dacă este vremelnic la putere sau este în opoziţe. Nu a existat niciodată o politică coerentă în învăţământ. Fiecare a improvizat şi a schimbat pe un fond de subfinanţare, care a continuat până la sfârşitul lui aprilie 2006. Nu s-a schimbat nimic până la sfârşitul lui aprilie. Din 4 mai au venit primii bani, dar sunt numai 9% din cât s-a promis. Învăţământul a fost subfinanţat într-un mod de-a dreptul duşmănos. Alianţa D.A. şi-a propus un obiectiv strategic extraordinar de ambiţios - 6% din PIB. Acum noi suntem într-o plajă de 3,8% plus acel 1,1%, care se apropie de 5%, să zicem. Părerea mea este că n-o să ajungem la procentul din PIB promis. Nu că nu avem proiecte. Avem proiecte, avem şi oameni, dar modul de poziţionare în raport cu învăţământul este rămas din vremurile de demult. Este acea reminiscenţă din perioada dictaturii, în care totul a fost la comandă, în care modul de gândire a fost atrofiat. În învăţământul superior avem 666 de obiective de investiţii. Eu am spus chiar că e numărul dracului. Aceste proiecte nu se fac cu vorbe, se fac cu bani. Este o tehnică a amânării, eu zic că e tehnică, s-ar putea să fie cinism. S-a stabilit că în luna aprilie se face rectificare de buget. S-a făcut la jumătatea lunii aprilie şi a apărut în "Monitorul Oficial" în 4 mai. De fapt, modificarea investiţională este din luna mai, deci nu-i din aprilie. Un alt exemplu: am făcut hotărâre de guvern ca să trimit 95 de milioane spre învăţământul preuniversitar pentru 315 obiective. Zile la rând, această hotărâre nu a fost semnată. A fost nevoie de intervenţia preşedintelui Boc.
- Unde a intervenit preşedintele Emil Boc?
- La domnul prim-ministru, ceea ce nu este în regulă. Acest lucru trebuia să meargă natural. Nu ştiu de ce se pun beţe în roate. Nu ştiu ce calculează oamenii aceştia.
- Mai e credibil acest guvern care îi păcăleşte pe oamenii din sistemul educaţional?
- Credibil eşti atunci când faci ce spui. Deci eu nu pot să am credibilitate, pentru că dacă am spus public că acordăm 1,1 miliarde şi nu îi dăm e o problemă.
Acel lucru promis trebuie să se întâmple, dar nu se întâmplă. Deci eu prevăd că nu va fi o defilare finanţarea asta. Deci eu nu doresc să stau într-un pachet de promisiuni din care să realizez ceva, să fiu arătat cu degetul "Uite, a promis şi n-a făcut!" Pe elev şi pe profesor nu-i interesează cine e de vină. "Eşti ministru, trebuia să te ocupi", aşa cred ei.

Hărdău şi-a scris demisia
- S-a transformat şcoala într-un ring de luptă politică?
- Are această tendinţă, şi nu e în regulă. Aici, pe Dâmboviţa, este o cultură a şmecheriei. Eu nu mă pot plia în sistemul ăsta. Mi-am scris demisia şi o voi înainta, dacă nu se remediază situaţia.
- Ce relaţie aveţi cu liberalii?
- Au venit să m-ajute să-mi spună cum se fac proiectele. Proiectele se fac cu bani, nu cu poveşti. Au vrut să vină aici cu comisii, cu persoane, ca să stea în dreapta mea, neoficial. Au fost aceste intenţii şi am zis nu. Simţeau nevoia ca să mă ajute, deşi eu nu simţeam nevoia ajutorului, eu aveam nevoia banilor.
- Sunteţi o minge de ping-pong în jocul anticipatelor?
- Nu. Nu ştiu. Nu pot să mă pronunţ. Nu sunt specialist în politică. Eu am punctul meu de vedere, dar nu pot să intru în sistem de analiză politică.
- Dacă premierul Tăriceanu ar fi studentul dumneavoastră, ce notă i-aţi da la examenul de sprijinire a sistemului de învăţământ?
- Ar fi restanţier. După sistemul meu de evaluare valorică, va fi restanţier, va ajunge la reexaminări şi poate că în anul cinci ar trece.

Premierul l-a făcut de ruşine în faţa rectorilor
Într-o şedinţă recentă a Colegiului Director al Partidului Democrat, Hărdău s-a răsculat împotriva lui Tăriceanu, care la mijlocul lunii trecute l-a făcut de minune în faţa rectorilor. "Domnule ministru, am impresia că nu aţi înţeles cum e cu bugetul", i-a spus, atunci, Tăriceanu lui Hărdău. Ministrul educaţiei s-a plâns în faţa pediştilor că el are proiecte de investiţii, dar că Tăriceanu nu-i dă banii. Într-o declaraţie, solicitată de ziarul Adevărul, Mihail Hărdău a confirmat discuţiile aprinse de la Colegiul Director al PD şi a continuat să-l atace pe Tăriceanu, despre care a spus că "zboară pe ghiulelele minciunii". După declaraţia-bombă, primul-ministru nu s-a lăsat mai prejos şi i-a transmis ministrului Hărdău următoarele: "Vreau ca banii pe care i-am dat până în acest moment să înceapă a fi cheltuiţi pentru infrastructura de investiţii. Rolul Ministerului Educaţiei nu este de a depozita bani acolo şi a aştepta, la un moment dat, nu ştim când, să se înceapă lucrările. Pe măsură ce aceşti bani vor fi cheltuiţi, vom face alocări suplimentare, pentru că va urma o rectificare bugetară, undeva, în iunie. Dar întâi să vedem demararea acestor proiecte".

"Domnule ministru, am impresia că nu aţi înţeles cum e cu bugetul"
Călin Popescu Tăriceanu

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite