Tăriceanu a primit lovitura la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la unitatea partidului, lansat în urmă cu două săptămâni la iniţiativa viceliderului deputaţilor liberali, Gabriel Sandu. Ministrul agriculturii şi alţi şase membri ai Biroului Permanent

la unitatea partidului, lansat în urmă cu două săptămâni la iniţiativa viceliderului deputaţilor liberali, Gabriel Sandu. Ministrul agriculturii şi alţi şase membri ai Biroului Permanent Central şi Comitetului Executiv ale PNL - senatorii Mircea Cinteză şi Ionuţ Popescu, deputaţii Florin Popescu, Gabriel Sandu, Cornel Ştirbeţ şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti" - au demisionat din aceste organisme, anunţând că rămân simpli membri de partid. Flutur nu a renunţat însă la portofoliul său ministerial.
Gheorghe Flutur, înconjurat de cei 30 de membri ai Grupului, a anunţat, ieri, în aceeaşi zi în care Tăriceanu se consulta, la Oradea, cu filialele din Transilvania şi Banat, că va acţiona, din interiorul partidului, pentru realizarea unui parteneriat cu Platforma lui Stolojan, pe care a caracterizat-o drept un demers "legitim şi necesar".
Ministrul a precizat însă că nici el, nici colegii săi nu aderă la mişcarea stolojenistă şi nici nu susţine înfiinţarea unui alt partid.
Agricultura, un domeniu prea greu ca să-l lase
Ministrul agriculturii şi toţi ceilalţi demisionari din conducerea PNL au ales să-şi păstreze celelalte funcţii. Flutur a spus că nu renunţă la portofoliul ministerial, întrucât consideră că mai are multe lucruri bune de făcut aici. "Acţiunea mea nu are legătură cu Executivul, ci se referă strict la PNL," a spus Flutur.
Stolojan îl aşteaptă cu nerăbdare pe Flutur
Theodor Stolojan consideră demersul iniţiatorului apelului pentru unitatea PNL, Gheorghe Flutur, ca pe un gest de maximă responsabilitate pentru partid şi pentru viitorul lui şi crede că, în urma discuţiilor cu grupul condus de acesta, Platforma liberală se va îmbunătăţi.

Tăriceanu a acuzat tentativa de destabilizare a mediului politic
Tăriceanu a declarat, la sfârşitul întâlnirii cu liderii ardeleni şi bănăţeni, că este mâhnit din cauza demersului ministrului Flutur, care a refuzat dialogul. "L-am chemat să discutăm, dar nu a venit. Trebuia să vină aici, să vadă ce spun liderii de filiale sau la Bucureşti. Tăriceanu a afirmat că nu va demisiona, sub presiunea unor forţe externe, care doresc destabilizarea PNL, diminuarea raportului de forţe din Alianţă, dar şi destabilizarea mediului politic românesc, fără a preciza aceste forţe. Sub presiunea unei minorităţi, PNL va rămâne liberal, indiferent de gestul lui Flutur, a spus Stolojan. Tăriceanu şi-a radicalizat discursul, afirmând că acum a venit momentul să se despartă apele în PNL. Vom pune cărţile pe masă. Nu vom ceda în faţa presiunilor care vin din afară. El a spus că semnatarii Platformei Stolojan rămân în afara statutului, dar aşteaptă din partea lor soluţia, pentru că nu au venit şi cu o soluţie. Totuşi, a lansat un nou gen de acuzaţii la adresa adversarilor, declarând că i-au parvenit recent informaţii că unii sunt liberali doar pentru a-şi rezolva afacerile. Suntem dispuşi să nu facem nicio concesie de acest fel. Varujan Vosganian a spus că unii miniştri au fost şantajaţi. (Mihai Bacalu)

Platformiştii capătă sprijin
Liberalii din fiefurile lui Ludovic Orban (Bucureşti) şi Eugen Nicolăescu (Mureş) - de altfel, doi dintre cei mai vocali susţinători ai premierului Tăriceanu - sunt printre cei care, în ultimele zile, au reacţionat în sprijinul platformei Stolojan-Stoica. Astfel, senatorul Mircea Cinteză, fost ministru al sănătăţii, deschide lista liberalilor din Capitală care au achiesat la proiectul politic lansat de fostul consilier prezidenţial. Grupul de iniţiativă s-a constituit joi şi este format din 41 de persoane, printre care se numără deputatul Claudius Zaharia, Mircea Andrei - membru al Curţii de Onoare şi Arbitraj a PNL, consilierii generali Florin Bumbaş, Mioara Ciucă, Romeo Ilie, Valentin Mircea, Mioara Radu, precum şi foştii secretari de stat Flavius Baias şi Adrian Miroiu. Ei îşi exprimă convingerea că platforma lui Stolojan va beneficia de sprijinul membrilor PNL şi că aceasta va conduce la relansarea partidului.La Târgu Mureş s-a constituit, tot joi, primul grup de iniţiativă din Transilvania al platformiştilor. Liderul acestuia este Ladislau Schwartz, fostul preşedinte interimar al PNL Mureş, forţat, în decembrie 2005, de către Eugen Nicolăescu să îşi dea demisia. Schwartz a arătat că, deocamdată, peste 100 de persoane au aderat la platformă, dar 20 la sută din liberalii mureşeni sunt alături de Stolojan. Cea mai recentă mişcare de sprijin a Platformei Stolojan a luat naştere la Galaţi, însă niciunul dintre iniţiatori nu are vreo funcţie importantă. În schimb, la Vrancea şi Dolj, grupurile de iniţiativă sunt conduse de deputaţii Corneliu Momanu şi Horaţiu Buzatu. Grupări similare au fost anunţate şi în judeţele Vâlcea, Mehedinţi, Iaşi, Sibiu, Brăila, Botoşani, Hunedoara, Călăraşi, Arad. (George Rădulescu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite