Tăriceanu mai face un pas către anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut public, ieri, la Galaţi, că analizează posibilitatea decalării alegerilor parlamentare şi a organizării lor în vară, simultan cu cele locale.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a recunoscut public, ieri, la Galaţi, că analizează posibilitatea decalării alegerilor parlamentare şi a organizării lor în vară, simultan cu cele locale. Tăriceanu a precizat însă că va fi de acord cu anticipatele doar dacă parlamentul va adopta rapid legea de introducere a votului uninominal.

"Va trebui să analizăm foarte serios posibilitatea să organizăm alegerile parlamentare, să le devansăm, în aşa fel încât eforturile noastre să fie mai eficient utilizate, eforturi la nivelul implicării resurselor umane, resurselor financiare pentru organizarea unei campanii", a spus premierul, citat de Mediafax.

Acest scenariu a fost discutat în mai multe rânduri între liderii PNL şi cei ai PSD, social-democraţii primind promisiunea că el va fi aplicat, dacă deblochează legea uninominalului. Comisia parlamentară care lucrează la elaborarea Codului electoral a adoptat, săptămâna aceasta, principiile şi majoritatea articolelor actului normativ.


Premierul ar trebui să demisioneze


Alegerile anticipate pot fi organizate doar dacă guvernul este demis prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sau în cazul în care premierul demisionează din funcţie. În aceste condiţii, potrivit Constituţiei, preşedintele trebuie să desemneze un nou premier, care se va prezenta în faţa parlamentului pentru a fi validat. Dacă Legislativul refuză de două ori consecutiv să învestească un nou Executiv, preşedintele va dizolva cele două Camere şi vor fi organizate anticipatele. (Bogdan Costache)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite