Tăriceanu a luat 10.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a reuşit nemaipomenita performanţă să-şi vândă unica acţiune pe care o deţinea la Prima Broadcasting Group SA, pe care, în mai, o evalua la doar 2.500

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a reuşit nemaipomenita performanţă să-şi vândă unica acţiune pe care o deţinea la Prima Broadcasting Group SA, pe care, în mai, o evalua la doar 2.500 lei vechi (0,08 euro) contra sumei de 10.000 de euro.
Potrivit declaraţiei de avere, actualizată de premier la 31 decembrie, acţiunea sa la Prima Broadcasting a fost vândută la o dată neprecizată cu 10.000 de euro. În declaraţia de interese din 18 mai, premierul preciza că deţine o acţiune la această firmă, respectiv 0,000001 din Prima Broadcasting, şi o evalua la doar 2.500 de lei vechi. Datele de pe site-ul CNA arată că, la 28 octombrie 2005, Prima Broadcasting era, printre altele, deţinătoarea licenţei de emisie pe satelit a posturilor Kiss FM şi Radiostar. Prin compararea declaraţiilor de avere din mai şi, respectiv, decembrie, se poate observa că premierul a folosit 10.000 de euro pentru a cumpăra acţiuni la BRD şi SIF 2.
Noua declaraţie de avere a lui Tăriceanu, afişată pe site-ul guvernului, conţine mai multe neclarităţi în legătură cu această tranzacţie extrem de favorabilă primului-ministru. În primul rând, premierul nu precizează - aşa cum cere legea declarării averilor - cui şi-a vândut acţiunea la Prima Broadcasting. Declaraţiile de avere conţin o rubrică distinctă în care demnitarii trebuie să treacă bunurile mobile şi imobile a căror valoare depăşeşte 1.000 de euro şi care au fost înstrăinate în ultimele 12 luni. În loc să treacă tranzacţia cu acţiunea de la Prima Broadcasting la această rubrică, premierul a înregistrat-o la cea privind veniturile realizate în anul fiscal încheiat. Or, la 31 decembrie 2005, la această rubrică trebuiau trecute veniturile din 2004, ceea ce premierul a şi făcut parţial, înregistrând aici, printre altele, salariul de deputat de acum doi ani, şi nu pe cel de prim-ministru. În plus, din declaraţia de avere a primului-ministru s-au evaporat, fără absolut nici o explicaţie, acţiunile Banca Transilvania, evaluate în mai 2005 la 400 de milioane de lei vechi (peste 10.000 de euro). Aceste acţiuni nu mai apar în declaraţia din decembrie 2005, nici măcar la rubrica privind bunurile înstrăinate. Nu este prima oară când Călin Popescu Tăriceanu se încurcă în declaraţiile de avere şi de interese. În mai, presa a descoperit că acesta uitase să treacă în aceste declaraţii mai multe firme, inclusiv Prima Broadcasting, aşa că a fost nevoit să completeze noi formulare. Ghidul orientativ privind completarea declaraţiilor de avere şi de interese, elaborat de Ministerul Justiţiei, arată că falsul în declaraţii se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite