Tariceanu o ia "irevocabil" pe urmele lui Ciorbea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu va demisiona si va solicita Parlamentului un vot de incredere pentru un program de reconstructie a zonelor afectate de inundatii, continuarea reformei

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca nu va demisiona si va solicita Parlamentului un vot de incredere pentru un program de reconstructie a zonelor afectate de inundatii, continuarea reformei in Justitie si accelerarea demersurilor pentru integrarea europeana. Sedinta comuna a Parlamentului pentru dezbaterea declaratiei politice ar urma sa fie organizata joi. Premierul si-a motivat decizia prin situatia extraordinara in care se afla tara, in urma inundatiilor de saptamana trecuta, afirmand ca prioritatea o reprezinta reconstructia si sprijinirea populatiei afectata de dezastru. "Nu este momentul abandonului, un conducator curajos nu-si abandoneaza poporul la greu. intre a fi consecvent si a demisiona sau a conduce efortul de refacere a tarii, am ales solutia care - si moral, si patriotic - a trebuit aleasa. Nu e timp de politicianisme, de lupte de partid", a spus Tariceanu.
Premierul a anuntat ca Alianta PNL-PD este solidara cu demersul sau
Intalnirile de la Bruxelles, dintre care cea mai dura a fost cea cu comisarul Olli Rehn, par sa fi jucat un rol esential in schimbarea de atitudine a lui Tariceanu. Cert este ca atunci cand a revenit la Bucuresti, Tariceanu l-a anuntat pe presedinte de schimbarea survenita. Mai mult decat atat, in cursul diminetii de ieri, cei doi au avut o intrevedere de aproximativ o ora in Palatul Victoria. Surse din Guvern afirma ca presedintele si-a mentinut decizia initiala, favorabila demisiei si organizarii alegerilor anticipate. Ipoteza este sustinuta si de modul in care au decurs ostilitatile in Consiliul de Conducere al Aliantei. Timp de cinci ore, reprezentantii democratilor, condusi de Radu Berceanu si Adriean Videanu au cautat sa-i convinga pe liberali, inclusiv pe premierul Tariceanu, ca revocarea deciziei de a demisiona nu ar face decat sa complice situatia politica. Democratii au sustinut ca administrarea dezastrului se poate face, la fel de bine, si de catre un guvern interimar. Nici in randul liberalilor nu a fost unanimitate, unii dintre acestia pledand pentru respectarea cuvantului dat. Cert este ca in timpul sedintei, cei dispusi sa ofere informatii, dadeau alegerilor anticipate sanse de 50 la suta. Salvarea temporara a premierului a venit de la partidele cel mai putin dispuse sa se avante in cursa electorala. In urma cu ceva timp, Partidul Conservator a lansat propunerea organizarii unui vot de incredere in Parlament, initiativa rapid preluata si de partenerii din UDMR. Generoasa la prima vedere, propunerea a fost construita in cateva runde de negocieri incordate, in care cele trei formatiuni, PNL, PC si UDMR, au convenit si asupra schimbarii presedintilor Camerelor Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Hotaratoare pentru evolutia crizei guvernamentale este pozitia presedintelui. Administratia prezidentiala a tinut sa ia act de decizia premierului Tariceanu. Printr-un comunicat de presa, Traian Basescu a recunoscut ca s-a ratat un moment bun pentru organizarea alegerilor anticipate si obtinerea unei majoritati consistente in Parlament. Surse din PD au declarat ca liderii formatiunii sunt nemultumiti de decizia premierului, acestea evocand chiar posibilitatea retragerii din Coalitie. Nici in PNL solidaritatea nu este monolitica. Exista chiar un minicomitet de initiativa care strange semnaturi pentru convocarea unui congres extraordinar al partidului, in scopul debarcarii lui Tariceanu de la sefia formatiunii. Situatia din ultimele zile seamana din ce in ce mai mult cu cea din timpul premierului Victor Ciorbea. Ezitarile repetate vor afecta negativ, nu numai imaginea premierului Tariceanu, existand riscul ca si PNL sa alunece pe panta derizoriului politic.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite