Tăriceanu: "Ce s-a întâmplat la Kiev nu e un simplu incident"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele petrecute joi în faţa Ambasadei României de la Kiev, unde aproximativ 4.000 de activişti ai Blocului Kucima au aruncat cu ouă în sediul reprezentanţei diplomatice, nu au fost

Evenimentele petrecute joi în faţa Ambasadei României de la Kiev, unde aproximativ 4.000 de activişti ai Blocului Kucima au aruncat cu ouă în sediul reprezentanţei diplomatice, nu au fost trecute cu vederea de către premierul Călin Popescu Tăriceanu (foto).

El a declarat că acţiunile protestatarilor ucraineni nu pot fi considerate "un simplu incident" şi că acestea dăunează relaţiilor bilaterale.

"Ceea ce s-a întâmplat de curând în faţa ambasadei noastre nu poate fi catalogat drept simplu incident, din păcate. Spun cu regret aceasta, pentru că sunt dintre cei care mi-aş fi dorit ca Ucraina, după revoluţia portocalie, să evolueze către statutul de ţară europeană", a afirmat Tăriceanu.

Primul-ministru român a arătat că ascensiunea la putere, în Ucraina, a pro-occidentalilor, nu a generat schimbări profunde "în eşaloanele inferioare", acolo rămânând oamenii cu mentalităţi "specifice perioadei Uniunii Sovietice".

"Regret profund că Ucraina recurge la astfel de formule care nu fac decât să dăuneze relaţiilor dintre noi", a mai spus Tăriceanu, adăugând că este posibil să se fi urmărit câştiguri de ordin electoral.

Reamintim că Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat faptul că autorităţile ucrainene nu i-au avertizat pe diplomaţii români în legătură cu organizarea mitingului respectiv, iar forţele de ordine au intervenit cu întârziere, după solicitări repetate.

Activiştii Blocului Kucima au cerut anularea aşa-ziselor pretenţii teritoriale ale României asupra Insulei Şerpilor, a unei părţi a regiunii Cernăuţi şi a Odessei. Pancartele purtate de aceştia aveau inscripţionate lozinci precum "Bucureşti, mâinile jos pe de Ucraina!", "UE, ia atitudine faţă de minţile înfierbântate ale românilor!" şi "NATO, calmează România!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite